Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря01162019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Чествахме 140 години от първият градски съвет в Карлово
Сряда, 17 Януари 2018 09:10

Чествахме 140 години от първият градски съвет в Карлово Избрана

Оценете
(2 гласа)
Тържественото отбелязване започна в църквата „Свети Николай”-мястото,където е избран Първият Градски съвет.
Беше отслужена света литургия от архиерейският наместник отец Марко.
 
Пред паметната плоча поставена в предверието на храма народният представител Веска Ненчева,кмета на Карлово Емил Кабаиванов,председателя на Общински съвет Карлово – Теодор Шойлеков,общински съветници,общественици и граждани поднесоха цветя. Председателя на ОбС – Карлово каза:
„Днес е празник и за онази шепа хора,които са ковали основите на държавата,изковавали са съвременна България.Мисля,че полагането на основите е било със изключително чувство на родолюбие и си пожелавам да го запазим в днешно време знаейки,че свободата е зачената с много кръв.Хубаво е да си честитим празника съзнавайки,че карловци с много мъка,болка и страдание са извоювали всичкият ред. Ред,на който ние сме наследници и трябва да го опазим.” 
На тържественото честване присъстваха народният представител Веска Ненчева,кмета на Карлово Емил Кабаиванов,директори на историческия музей и национален музей „Васил Левски”,бивши кметове,наследници от рода  Караиванови,общински съветници,общественици и граждани.
На тържественото шествие по  ул”Александър Стамболийски” бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча пред дома и на паметника на човека-председател на Първият градски съвет – Васил Караиванов.
Честването премина във зала „Васил Караиванов” в общината,където се проведе общински съвет посветен на 140 годишнина от Първият Градски съвет. Директорката на Историческия музей Мария Деянова направи ретроспекция на Следосвобожденското развитие и на събитията,които са гордост за карловци и ще останат в историята им като паметни.
   „140 години ни делят от момента,когато е поставено началото на самостоятелното българско управление след освобождението на Карлово и Стремската долина. Паметта за тези събития е жива и днес,не само,защото карловци са хора,които ревниво пазят и се гордеят със своята история,но и затова,че този момент се оказва преломен за новата ни история. В онзи момент,когато грохота н оръжието не е заглъхнал и войната още не е свършила,когато голяма част от интелигенцията на града са били зверски избити е било много важно да се захванат с управленето на града хора дейни и образовани,отговорни.Васил Караиванов е вярвал,че ние заедно,сами,със собствени задружни сили да изградим храмът на истината и свободата.Той ни задължаваше да го направим и затова сме длъжни да го направим. Защото силната,свободната,справедливата държава не са даденост. За тях се воюва! Да работим отговорно и ползотворно в служба на този достоен град и на нашата славна Стремска долина!” допълни още директорката.
„Днес е един от важните дни във годината за Карлово и региона. 16 януари е повод за гордост,за възпоменание на хората,които са във основата на създаането на карловското градско управление и повод за поуки,анализ и вдъхновение за тези,които ще дойдат и след нас.” Посочи кмета на Карлово Емил Кабаиванов.
 
„Могат само да ни завиждат хоратз,които наблюдават нашия празник за онази гордост,която можем да изпитаме за това,че сме родени в града на Апостола,за това,че сме карловци,за това,че сме имали тези силни и достойни мъже,показали,че могат заедно да работят в името на своите съграждани. Една дума се откроява-дума,която е важна за нас и за бъдещето на общината. Това е думата „заедност”. Нека си пожелаем да бъдем заедно тогава,когато се налага да творим и да сътворяваме добри дела за хората на нашата община. Защото всеки един от тях заслужава добро бъдеще. ” сподели народният представител Веска Ненчева.
Своите приветствия и пожелания изказаха още полковник Станимир Христов и председателя на общински съвет Карлово Теодор Шойлеков.
„Трябва да има симбиоза. Защото тази симбиоза ни прави силни,тя дава на хората надежда,че има държава.” Допълни Шойлеков.
Присъствщите в зала Караиванов бяха посрещнати и поздравени от Карловойс  Junior с ръководител Анита Илиева.
 
 
Репортаж на Величка Люртова
Прочетена 347 пъти