Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Да бъдем полезни на България
Сряда, 25 Януари 2023 17:49

Да бъдем полезни на България Избрана

Оценете
(4 гласа)

„Да бъдем полезни на България“ е проект на Сдружение „Национална културна платформа“, финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ към Национален фонд „Култура“, насочен за работа с деца със специални образователни потребности.
Проектът има за цел да подпомогне тяхното развитие, създавайки творческа работилница и уроци по родолюбие. Той съчетава различни творчески дейности, като комплексен метод за терапия и обучение. Дава се пространство, в което децата да разгърнат творческите си умения и да черпят познания чрез осигуряване на индивидуални детски образователни програми, под ръководството на Миглена Маринова.
От стартирането на проекта през месец октомври 2022 година до настоящия момент, са реализирани две детски образователни програми – „Аз съм българче“ и „Възрожденци на град Сливен“ и продължаваме дейностите по творческата работилница „Сръчни ръце“.
Всяко дете участващо в проекта по тема „Трибагреник“ изработи българското знаме чрез низане на маниста и тъкане на детско станче.
 
Тези дейности подпомагат развитието на фината моторика, речевите умения и подобрява концентрацията на децата. 
Голям интерес предизвика реденето на специално подготвени тематични пъзели на културно-историческа тематика. Това има благоприятен ефект за развитието на паметта, самоувереността и самочувствието на детето. 
В творческата работилница „Сръчни ръце“, чрез глината се помага на децата да развият своята емоционална компетентност.
Създаването на скулптурни композиции им дава възможност да виждат нещата от всяка посока и ъгъл, както и да развиват абстрактно  мислене. 
Проектът ще завърши в края на месец май 2023година. Предвижда се създаването на мобилна изложба с творби на децата, която ще бъде изложена в психолого – логопедичния кабинет на Миглена Маринова в град Сливен.
 
 
Димитър Гешков
Председател на Сдружение
„Национална културна платформа“ 
 
 
Прочетена 841 пъти