Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05302020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ „ДАР ЗА ДАРИТЕЛИТЕ“
Петък, 07 Юни 2019 22:15

„ДАР ЗА ДАРИТЕЛИТЕ“ Избрана

Оценете
(1 глас)
Карлово дава на България едни от най-значимите исторически фигури. Безспорно най-величавата е тази на Апостола на Свободата. Но двама родолюбиви дарители, родили се преди 200 години – братята Евлоги и Христо Георгиеви, завинаги остават в сърцата на българите като пример за себеотдаване и множество благотворителни каузи:
 
  • Издържат стипендианти в реномирани учебни заведения; подкрепят с материални средства училища, читалища, църкви, редица дружества и обществени организации. 
  •  За болницата в Галац-100 000 лв.; за университета „ Карол I“-200 000лв; за Българско девическо училище в Солун-50 000лв.; за Българска болница в Цариград-120 000лв.
  • Венецът на тяхното дарителство е висше училище за българите, сградата на Софийския университет. За строителство 800 000лв. и парцел от 10 134 кв. м. в центъра на София за 200 000лв. 
  •  На съгражданите си в Карлово даряват средства за средно техническо училище и тъкачната фабрика за 500 000лв. Така Евлоги и Христо Георгиеви откликват на нуждите на населението за препитание в тежките години след освобождението. За съжаление, фабриката вече е частна собственост и безхаберието на собственика я обрича на разруха. 
  • ВИЛАТА, малко архитектурно бижу, към фабриката е общинска собственост и се нуждае от укрепване и възстановяване. През последните години невъзвратимо рухва покривът, той свлича със себе си и външните стените на вилата. Сега вилата е в незавидно състояние.
Лелеяна мечта за карловци е отново да върнем заедно ВИЛАТА към живот. Съдбата и е да се превърне в уютно място за академични и културни дейности. 
Даряването на средства е крайно необходимо в годината, когато честваме двамата братя. За укрепване на ВИЛАТА са необходими средства за: три подови конструкции по 120 кв.м. и покривната конструкция от 140 кв.м.
Дарение за вилата, направено сега, е дарение за тези, които ще ни наследят! Дарителството е проявена добродетел за хората от общността, към която принадлежим. Безкористното дарителство е съхранената чувствителност към стремежа да запазим достойнството на историческата памет.
БАНКА: ЦКБ АД, Клон Карлово
IBAN: BG09 CECB 9790 10I0 9649 00
 
/Асоциация за възстановяване на исторически паметници в Община Карлово/
Прочетена 832 пъти