Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Държавата отпуска до 2500 лв. на пострадалите от наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина
Понеделник, 13 Март 2023 18:52

Държавата отпуска до 2500 лв. на пострадалите от наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

{vbox}www.vbox7.com/play:56306560e7{/vbox}

https://www.vbox7.com/play:56306560e7

Кметът на община Карлово посочи и критериите за получаването на средствата
 

оловин година след бедствието в Карловско държавата отпуска допълнително по 2500 лв. на пострадалите от наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина. Финансовата подкрепа ще отиде при хората, чиито домове бяха засегнати от големия потоп на 2 септември миналата година.

Хората продължават сами да отстраняват щетите. Всички засегнати домакинства получиха по 375 лв. еднократна помощ от държавата. 396 семейства в трите села получиха и средства по дарителската кампания. Но тези средства се оказаха недостатъчни.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов каза пред NOVA, че министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров е издал заповед към "Фонд за социална закрила", с която се дава възможност на всички пострадали, утвърдени с решение на Общинския съвет,  да кандидатстват за допълнително финансово подпомагане в размер до 2500 лв.

Кандидатстващите трябва да отговорят на 4 условия - имотът да е законно построен, да са получили първоначалната помощ от 375 лв., жилището да е единствено, да имат месечен доход „социален минимум“ – 504 лв. на член от семейството, допълни Кабаинавов.

Документите се подават в Община Карлово, поясни кметът. Той посочи, че пари няма да се дават, а ще се заплащат фактури за домакинско оборудване и обзавеждане на дома.

Кметът обясни и какви действия са предприети по възстановяването на селата след наводненията.

Той посочи, че хората ще получат и обещаните 1200 кубика дърва - по 4 кубика на семейство.

Кметът каза, че речните корита са почистени и няма риск за живота на хората в трите села. Инфрастуктурата ще продължи да се възстановява според финансирането, допълни Кабаинавов.

 
Прочетена 350 пъти