Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ ДНЕС ЧЕСТВАМЕ 145 ГОДИНИ ОТ ИЗБОРА НА ПЪРВИЯ ГРАДСКИ СЪВЕТ В КАРЛОВО
Понеделник, 16 Януари 2023 19:54

ДНЕС ЧЕСТВАМЕ 145 ГОДИНИ ОТ ИЗБОРА НА ПЪРВИЯ ГРАДСКИ СЪВЕТ В КАРЛОВО Избрана

Оценете
(1 глас)

 На 16.01.1878 г. преди 145 години в църквата „Св. Николай” чрез тайно гласуване сред 35 души е избран Първия градски съвет на Карлово след Освобождението на града. Председател е Васил Караиванов– първи братовчед на Васил Левски и един от най-доверените му съратници в родния град, секретар Петър Попов, членове –Митко Т. Пиронков и Никола Г. Пеев.      

       Председателят и секретарят са членове на Карловския революционен комитет, основан от Васил Левски. През тази година се навършват и 90 години от смъртта на Васил Караиванов.

       Положението в Карлово след Освобождението е бедствено. Изгрялата свобода осветява само „черните забрадки на вдовиците и бледите лица на сираците”. По време на Страшното е унищожен цветът на карловската интелигенция, а Карлово загубва своето стопанско значение.

     В такава тежка ситуация избраните управници вземат бързи и решителни мерки, за да подобрят бедстващото положение на своите съграждани. Карлово отново става административния център на околията, в която влизат 56 селища.

     С удивителна активност Първия градски съвет се  превръща в онази легитимна институция, която полага началото на самостоятелното българско управление в освободения град.

Източник/ Общински Исторически музей - Карлово 

Прочетена 395 пъти