Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб08082020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Едно благородно дело
Сряда, 16 Януари 2019 22:41

Едно благородно дело Избрана

Оценете
(2 гласа)
Застрашената бедстващата птица от изчезващ вид  е намерена в района на 61 механизирана бригада - Карлово. Военнослужещите от 1 механизиран батальон на 2 рота, са водили занятие по физическа подготовка и забелязват на стадиона в поделението свитото тяло на бедстващото премръзнало животинче. Тъй като в групата трениращи  има военнослужещи ловци, те веднага са направили връзка с обявата за търсещата се изчезнала птица от  Природозащитен център „Дуранкулак”. 
 Младши сержант Кирил Костов Нончев и редник Иван Петров Узунов, загръщат животинчето в камуфлажната си шуба и го предават на медицинския лаборант старши сержант Ивайла Бичева от Медицинския пункт в Карлово. Тя веднага се свързва  със Спасителен център за диви животни – „Зелени балкани”  в Стара Загора и ги уведомяват. Получени са инструкции как да се действа и захрани птицата за да не и се навреди и да се възстанови състоянието и. 
Плешивият ибис - вид птица от семейство Ибисови е била предадена на доктор Руско Петров от Спасителния център за диви животни, които веднага се отзовават на обаждането и изпращат екип.
Птицата е с големина на дребна черна пуйка, около 80 см, и  има характерен дълъг извит клюн. Има цветни пръстени на двата крака и допуска съвсем близо поради изтощеност. 
Най-вероятно птицата произлиза от австрийски проект за реинтродукция на вида в Алпите, където е изчезнал преди три века. Тя е изключително застрашен вид, от който единствената дива популация е останала в Мароко. Сирийската популация е изчезнала покрай войната в Сирия. У нас видът не е регистриран досега. В България има регистрирана птица от рода на  Черен блестящ ибис, но не и от Плешив ибис.
 
Прочетена 540 пъти