Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12102019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Експерти от НОИ ще консултират граждани в Карлово за по-благоприятен коефициент при пенсиониране
Четвъртък, 02 Май 2019 18:12

Експерти от НОИ ще консултират граждани в Карлово за по-благоприятен коефициент при пенсиониране Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Интернет Сн. Интернет

От 7 май Националният осигурителен институт ще предоставя консултации на гражданите във връзка с правото им да изберат по-благоприятния за тях индивидуален коефициент при определянето на размера на пенсията им за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31 декември 2018 г., съобщават от НОИ.

Правото на избор дали коефициентът на лицето да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима за трудови пенсии с начална дата до 1 януари 2019 г. т. нар. „стара методика“ или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 г. – „нова методика“, е въведено с новата разпоредба на Кодекса за социално осигуряване. Правото на избор се отнася както за бъдещите пенсионери, така и за лицата с подадени заявления за пенсиониране или с вече отпуснати пенсии за трудова дейност с начална дата след 31 декември 2018 г.

Екипи от експерти от отдел „Пенсии“ ще бъдат в помощ на гражданите при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент за изчисляване размера на пенсията, чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“.

За извършване на услугата е необходимо гражданите да представят:, документ за самоличност, оригинален документ за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски (обр. УП-2) за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор преди 1 януари 1997 г., оригинални документи за осигурителен стаж, положен до 1 януари 1997 г. 

 

В град Карлово консултациите ще се извършват на 07.05.19 в ИРМ- Карлово ул. “Димитър Събев” 7 с експерти по социално осигуряване в ТП на НОИ - Пловдив.

Прочетена 603 пъти