Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед08092020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Ето кои са туристическите обекти от община Карлово и Сопот, които участват в годишните награди на туризма
Сряда, 13 Ноември 2019 12:41

Ето кои са туристическите обекти от община Карлово и Сопот, които участват в годишните награди на туризма Избрана

Оценете
(1 глас)

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви начало на Годишните награди в туризма за 2019 г. Това ще е четвъртото издание на наградите, които за това време се  утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа за туризма през последните 12 месеца.

И тази година надпреварата ще се проведе в 16 категории, от които 6 професионални, 5 художествени и 4 специално предназначени за българските общини. Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде  определена сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

Онлайн вот ще определи носителите на награди във всяка категория. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Тази година контролът ще бъде завишен, предвидени са допълнителни мерки, с които да се минимизират възможности за промяна на електронния вот. Опити за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

Наградените ще бъдат обявени на официална церемония в София на 16 декември 2019 г.

 Туристическите обекти, от община Сопот и Карлово, които ще вземат участие в надпреварата са:

Къща музей „Иван Вазов“ град Сопот

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот е родната къща на българския писател и поет Иван Вазов.

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. През 1964 година е обявена за паметник на културата от национално значение.

 

Женски метох град Сопот

 

Основан е през 1665 г. от схимонахиня Сусана (според други податки – в 1404 г., но няма сигурни данни).

Застроен в близост до Хилендарския метох, който бил изгорен от кърджалиите през 1794 г., но оставил названието „метох“, пренесло се върху Девическия манастир (без да е метох на който и да било манастир). В този хилендарски метох е идвал о. Паисий и донесъл своята „История славеноболгарская“, която била многократно преписвана и е имало запазени два преписа-преправки от 1828 и 1845 година, които изгарят при опожаряването на Сопот от турците в 1877 г.

 

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово

 

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово е посветен на българския национален герой Васил Левски.

Обхваща родната му къща, експозиционна зала, мемориален параклис „Всех святих болгарских“, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща.

 През Освободителната война къщата, в която е живял със семейството си е опожарена.Нейното възстановяване е осъществено през 1933 г., а през 1937 г. е устроена в музей. 

 

Исторически музей –Карлово

 Исторически музей –Карлово се помещава в сградата на бившето Петокласно мъжко училище, построено през 1871 г. Намира се до площад „Васил Левски“ срещу църквата „Св. Николай“, в Историческа зона „Старинно Карлово“ групов паметник на архитектурата и урбанизма от периода на националното Възраждане, в историческата централна част на града.  Тук са разположени едни от най-стойностните единични паметници на културата, повечето от богато озеленените карловски възрожденски дворове, много старинни чешми и кладенци.  Целостта на този архитектурен ансамбъл със запазени в автентичния си вид сгради са прекрасна възможност за всеки посетител да се потопи в неповторимата възрожденска атмосфера и красота на град Карлово.

 

Националният музей „Христо Ботев“ град Калофер

Националният музей „Христо Ботев“ се намира в Калофер – родния град на големия български поет и революционер.

Разположен е в парк „Ботевата градина“ и включва следните обекти: мемориална къща музей, изложбена зала, паметник на Христо Ботев и паметник на Иванка Ботева – майка на поета. Целият ансамбъл е обявен за паметник на културата. Музеят е включен в Стоте национални туристически обекта и има печат.

Къщата на Христо Ботев представя автентичната обстановка, в която е живяло семейството на героя. В изложбената зала са аранжирани лични вещи, документи, публикации и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, както и на неговото семейство и съратници.

 

За да гласувате, за един от посочените обекти може да го направите ТУК  - избирайки страница 13 или в полето за търсене напишете Пловдив.

 

* Реда в който са представени обектите е определения ред за гласуване в страницата на Министерството на туризма. 

 

*Източник на снимките на туристическите обекти, както и описанията към тях - Wikipedia. 

Прочетена 919 пъти