Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Фестивал по програмиране „(ДЕ)КОДИРАЙ РАЗЛИЧИЯТА“ се проведе в Карлово
Понеделник, 15 Октомври 2018 11:25

Фестивал по програмиране „(ДЕ)КОДИРАЙ РАЗЛИЧИЯТА“ се проведе в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)

От 8.10.2018 до 12.10.2018, като част от Европейската седмица на програмирането, СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ организира за децата и младите хора в Карлово фестивала (DE)CODING THE DIFFERENCES/(ДЕ)КОДИРАЙ РАЗЛИЧИЯТА. 

Учениците от пети и шести клас на СУ „Васил Левски“ - Карлово се запознаха с проекта от компютърни математически игри на Мартина Дочева и Лилия Дунеловска „Да разбием дробите или животът на плодчетата-математици в Дроболандия“. 
Голямата атракция на фестивала беше пианото от банани, а най-смелите участници се превърнаха в клавиши и позволиха на своите съученици да посвирят на човешко пиано. Участниците разбраха, че за да се създаде нещо атрактивно и забавно са нужни широки познания - в случая се съчетаха програмиране, музика и физика, а приложението на STEAM обучението беше показано на практика.
Малките госпожици от трети клас се сдобиха с ръчно изработени значки, но не обикновени, а дигитални бижута, изработени чрез програмиране на миникомпютъра micro:bit. Отново с micro:bit, децата създадоха своя версия на известното в миналото тамагочи – дигиталния домашен любимец се усмихва, когато се грижим добре за него, намръщва се, ако го обърнем с главата надолу и показва обич, рисувайки сърце, когато докоснем сърцето му. 
Децата от Карлово се срещнаха и с робота Финч. Той влезе в ролята на умел художник, но вместо с четка учениците го накараха да рисува като управляваха неговата програма.
Целта на събитията в рамките на фестивала беше да покажат на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как може да се използва, за да се даде живот на различни идеи. Инициативата се осъществяви благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.
 
Източник: СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“
Прочетена 348 пъти