Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет11222019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Групата за изворен фолклор от Баня - с отлично представяне в международен фестивал
Сряда, 03 Юли 2019 12:51

Групата за изворен фолклор от Баня - с отлично представяне в международен фестивал Избрана

Оценете
(1 глас)
Групата за изворен фолклор при Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий -1914г.” –гр.Баня взе участие в програмата на второто издание на международен фестивал „Балканска палитра – Живи човешки съкровища от Балканите“ на Лятната сцена на Борисовата градина в София. Основната цел на фестивала е да съдейства за насърчаването на взаимното уважение и междукултурния диалог за мирни междуобществени отношения в името на една по-богата в духовно отношение Европа, в която Балканите и страните от Югоизточна Европа имат своя сериозен културен и духовен принос, както и да спомогне за регионалното и международно сътрудничество за опазването на нематериалното културно наследство, представено в живите човешки съкровища на човечеството - традиционни дейности и умения, които са признати от държавата като важни и подлежащи на опазване компоненти на нематериалното богатство на територията на дадена страна. Всички участници запознаха публиката с уникални традиционни елементи на нематериалното културно наследство от националните и международната листи на ЮНЕСКО, също така и от номинациите на страните за тези листи. Изпълнители и състави от Албания, Румъния, Република Северна Македония, и Сърбия, показала своите музикални и танцови умения. От българска страна участие взеха, вписаните в Националната и Представителната листа на ЮНЕСКО състави и изпълнители от гр.Баня, Девин, Дорково, Добърските баби и други изтъкнати състави от читалища в страната, тъй като българското читалище е вписано в добрите практики в регистъра на ЮНЕСКО. 
Благодарности към Община Карлово, на кмета, Д-р Емил Кабаиванов, на г-жа Петя Найденова – Дирекция " Хуманитарни и социални дейности “, на председателя на читалището – Мария Митковска, за нейната отзивчивост и съпричастност, на всички изпълнители и тяхната ръководителка Иванка Близнакова. Благодарности за поканата от името на Сдружение „Глобално творчество” под патронажа на Министелство на културата и БАН гр.София 
С пожелания за бъдещи успехи на Групата за изворен фолклор и читалището на гр.Баня, за да можем всички заедно да споделим нашите културни ценности, традициите ни и духа Български!
 
Източник/ Община Карлово
Прочетена 353 пъти