Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Гурбетчии ще доведат чужденци в село Климент през лятото
Вторник, 03 Април 2018 08:42

Гурбетчии ще доведат чужденци в село Климент през лятото Избрана

Оценете
(3 гласа)

Средногорското село Климент събира  своите хора, пръснати из България и по света, и става част от културната столица на Европа. Още в началото на юли ще пристигнат 120 местни жители, които от години са на гурбет в чужбина. Всеки от тях ще доведе поне по един приятел от страната, в която живее. А заедно с климентци, които не са напуснали родното място,  те ще вградят във фасадата на читалището своите послания.  Думите ще бъдат изписани на тухли, всеки сам ще изработи и изпече своята тухла  по старинна технология, а после ще я залепи на фасада на читалището.

Това е само част от уникалния проект на кмета Мано Манов и читалището в селото, с който Климент  ще се присъедини към  „Пловдив заедно”. Част от планираните прояви са посветени на 90 г. от създаването на местното  читалище „Васил Левски”.  Те започват с ретро филм, който проследява историята на читалището в селото - изявите на местните самодейци през годините, както и част от бита и традициите в Климент.

„Моята улица в Долината на розите” е другият неповторим елемент  в проекта на Мано Манов. В рамките на един ден главната улица на Климент ще се превърне в незабравимо преживяване. На нея ще излязат кукерите,  коледарите, розоберачите, майсторите на стари занаяти. В дворовете стопани ще показват доене на овце и гледане на крави, прекопаване на лехите в двора. Очакваме в този ден много туристи и гости, които искаме да върнем назад във времето, и всеки от тях да почувства атмосферата миналото. През този ден всеки би могъл да си направи собствени снимки и видео и да отнесе ценен спомен от преживяното, коментира Мано Манов.

 

Източник/ Marcia.bg 

Прочетена 1113 пъти