Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря08122020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Храмов празник на църквата „Света Троица“ с. Пролом /Видео/
Четвъртък, 20 Юни 2019 00:05

Храмов празник на църквата „Света Троица“ с. Пролом /Видео/ Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

На 17 юни /понеделник/, карловското село Пролом отбеляза своя традиционен празник с надпяване „Пролом пее с песните на Тинка Пешева“. По повод празника Св. Дух, в църквата „Света Троица“ беше отсулжена литургия и водосвет за здраве и благоденствие на жителите на селото от свещеник Методий Минчев. 
 
Църквата е строена през 1865 година, изгорена през 1877 година. Заедно с нея е и опожарено цялото село. Оцелели са само две къщи, в едната от които, от 1918 г до сега е кметството. През 1882 година на празника на Света Троица църквата е възстановена и е осветена от тогавашния пловдивски владика. 
 
Във фолклорният фестивал надпяване с песните на Тинка Пешева участваха фолклорните колективи от Хисар, Михилци, Горни Домлян, Песнопой, Бузовград, Осетеново, Пролом и индивидуални изпълнители. 
 
 
 
Гости на празника бяха народният представител Веска Ненчева, Манол Манолов, Галя Асенова. 
 
Участниците и гостите в празника опитаха от вкусния курбан и боб по проломски, които традиционно се готвят на този ден в селото. Съборът продължи с нродно веселие. Празника е организиран от народно читалище „Наука 1907г.“, църквата „Света Троица“ в партньорство с кметството. 
 
 
 
Прочетена 866 пъти