Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед01202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Художествената галерия в Карлово може да се превърне в модерен арт център
Четвъртък, 10 Май 2018 11:32

Художествената галерия в Карлово може да се превърне в модерен арт център Избрана

Оценете
(1 глас)

Градската художествена галерия в Карлово може да се трансформира в модерен арт център. Вече има готов проект за реконструкцията на зданието. Негов автор е младия архитект Христо Христов от Пловдив, който преди време печели конкурс на общинската администрация. Надявам се да го изпълнят - казва младият архитект, който предприема минимални намеси по красивата фасада. 

 

Архитектът запазва автентичния червен камък отвън, както и естествените материали, от които е изградена сградата навремето. Променя единствено предишните големи прозорци.

„Вкарвам повече изкуствена светлина, защото експонатите на галерията се повреждат от слънцето. Естествената светлина влиза в галерията единствено от покрива - така картините не се осветяват директно”.

Целта на арх. Христов е да постигне по-разчупена и модерна визия - сграда-скулптора е търсеното арт пространство. Входът се запазва на същото място, но е подчертан чрез високи перголи от алуминий и неръждаема стомана.

„Днес модерната архитектура обича да съчетава „суровия” материал с нещо по-скъпо и дори лъскаво. Така дизайнът разчита на ефекта и дори на контраста”, обясни архитектът. По същия начин той избира и по-скъпа облицовка за задната част на сградата, където червеният камък е съчетан с алуминий. 

 

Художествената галерия в Карлово първоначално е била част от Градския исторически музей. От 1991 г. тя действа отделно, финансирана е от отдел Култура на община Карлово. 

В галерията има експозиция на над 650 произведения на български творци от различни сфери на изобразителното и приложното изкуство. Днес в нея се представят и много гостуващи творци. 

 

Източник / Марица.бг

Прочетена 434 пъти