Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Художникът Петър Николов е носител на Наградата на Карлово – 2018г.
Сряда, 18 Юли 2018 19:16

Художникът Петър Николов е носител на Наградата на Карлово – 2018г. Избрана

Оценете
(1 глас)

На официална церемония, състояла се на площад „20-ти юли”, д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово връчи на художника Петър Николов престижната награда.

Наградата се връчва всяка година на 18 юли, когато се отбелязва годишнина от рождението на Васил  Левски и Празника на града. Наградата е малка пластика „Златната Богиня” изработена от художника Димитър Бакърджиев и парична сума. През годините нейни носители са били известни писатели, научни работници, художници, журналисти, историци и др.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Петър Николов завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия. Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент. По време на официалната церемония Петър Николов дари на Общинска художествена галерия картината „Васил Левски и Ангел Кънчев – Караивановия хан”

За носител на наградата на Карлово бяха номинирани още Димитър Бакърджиев художник и Мария Сюпердекова фотограф. Те получиха грамоти и цветя от д-р Кабаиванов кмет на община Карлово.

Вечерта завърши с изпълнения на Биг Бенд на БНР, Милица Гладнишка и спектакъл на ансамбъл „Българе”. Водеща на програмата бе актрисата Силвия Лулчева. Детска вокална група „Карловойс” с ръководител Анита Илиева промотира авторската си песен за Васил Левски. С тази песен децата от вокалната група изказват своето признание и почит към делото на Апостола.

На церемонията присъстваха ръководството на община Карлово, народни представители, общински съветници, представители на институции, много гости и граждани.

 

Пресцентър

Община Карлово

Тел: 0335/ 54 598

Прочетена 646 пъти