Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб09302023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Изложба на Дечко Тодоров или как животът продължава в картините
Петък, 15 Юли 2022 09:00

Изложба на Дечко Тодоров или как животът продължава в картините Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

Изложба в памет на големия карловски художник Дечко Тодоров – ярък творец и човек със значим принос в историята на града на Апостола, който напусна този свят през отминалата година, бе открита на 14 юли в Общинска художествена галерия – Карлово.

Изложбата бе открита с нескрита емоция от художника Димитър Рашков, а думата взеха още Чавдар Попов, колеги и приятели на Дечко Тодоров, както и семейството му. Публиката срещна във всяко изказване обич, признателност и усмивка, примесена с тъга.

 

Приживе художникът е имал самостоятелни изложби в Гърция, Чехия, Вашингтон, Стокхолм, Ню Йорк, Германия, като акварелът и графиките му впечатляват. Негови творби има в Националната художествена галерия, Пловдивската държавна галерия, Градската библиотека "Мартин Лутър Кинг" - Вашингтон, Лайпциг - Германия и редица частни колекции.Стенописи има в църквата „Света Богородица“ в Карлово, в Клисура, както и в къща музей „Иван Вазов“ – Сопот.

 

Сред най-добрите творби, които са посветени на Левски в българското изкуство остава живописният портрет на Апостола на Дечко Тодоров. Портрет, който се намира в кабинета на президента на Република България.

Голяма част от своето творчество художникът посвещава на Апостола на свободата – Васил Левски. Също така илюстрира множество произведения на Патриарха на българската литература – Иван Вазов.

 

 

В топлата юлска вечер, карловската публика се потопи сред всеки един свят, ден или момент от картините на художника. Спомни си за човека, твореца, приятеля и бащата Дечко Тодоров. Усмихна се и се разплака пред личността, оставила всяка емоция в картините си да живее и днес.

След една подобна вечер, преситена с топлотата на чувствата, с емоциите  на спомена и красотата от картините, човек разбира, колко важна е душата. Душата, която остава в творчеството и дори тялото да го няма, тя продължава да присъства в дните ни, било то в картина, стих, песен или просто в спомен.

 

 
 
 
 
 

Автор: Зоя Станкова

Прочетена 1189 пъти