Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Какво се случва с читалището в село Богдан
Сряда, 09 Ноември 2022 20:08

Какво се случва с читалището в село Богдан Избрана

Оценете
(1 глас)

 Народно читалище „Просвета – 1927г.“ в карловското село Богдан е обществената сграда, най-сериозно пострадала от наводнението на 2 септември т.г. Пороят, връхлетял населеното място в ранните часове на петъчния ден, залива мазето със складирани дърва за огрев на помещенията, затлачва до тавана голямото приземно помещение, отнася паркета и столовете в зрителната зала.
  Въпреки че усилията първоначално са хвърлени в отстраняване на щетите по частните имоти и инфраструктурата, военнослужещи, доброволци и екипи на пожарната се включват в почистването на най-голямата сграда в Богдан. Тонове кал се изриват с кофи, водата се изпомпва с техника на огнеборците…
  Днес, два месеца след трагедията, в приземното помещение все още има вода. Нейното ниво не е достатъчно високо, за да бъде изпомпена, разказва председателката на читалището Станета Ангелова. Според нея за отводняването е необходима жива сила. „Помолихме Общината за помощ, очакваме да пратят хора“, споделя в разговора ни на 9 т.м. г-жа Ангелова. На въпрос отзовала ли се е на молбата местната власт, Данка Люртова – заместник-кмет на Карлово, обяснява, че 10 човека по временната заетост са работили на обекта. Ако е необходимо, ще бъдат пратени отново.
    Станета Ангелова допълва, че мазето вече е отводнено. Паркетът в салона трябва да бъде изхвърлен, столовете – също. Не е ясно състоянието на сцената, тъй като тя е точно над проблемното приземно помещение и достъпът до нея е рисков, казва председателят на читалището.
    Фоайето на сградата продължава да се ползва като логистична база, в която се съхраняват дарения за нуждаещите се жители на селото. Библиотеката на втория етаж, незасегната от бедствието, все още се ползва и от местния кризисен щаб.
   

Павлина Петкова, в. „Диалог днес“

Прочетена 592 пъти