Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12112019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Карлово почете жертвите от „Страшното“
Събота, 20 Юли 2019 14:58

Карлово почете жертвите от „Страшното“ Избрана

Оценете
(1 глас)

Карлово почете жертвите от „Страшното“ -най-драматичния период в историята на града през юли-декември 1877 г.

      Два дни след честването на 182 годишнина от рождението на Апостола Карлово почете жертвите от „Страшното“. Със заупокойна молитва и панихида в двора на църквата „Свети Николай“, карловци се преклониха пред паметта на невинните жертви, които погинаха преди 142 години в навечерието на дългоочакваната свобода. 

      През лятото на 1877 г. жителите на града тържествено посрещат с хляб и сол руските войски. Веднага след тях, голяма турска армия и башибозук обграждат града. Те нахлуват от всички страни и започват да избиват за назидание българското население. През този страшен период от историята на града и Стремската долина, са избити над 800 карловци, сред които цели семейства. В словото си директорът на Исторически музей Карлово Мария Деянова подчерта, че винаги трябва да се помнят тези събития такива, каквито се били, кървави и жестоки и те да бъдат предупреждение за всяка власт, затова че никоя жестокост не остава ненаказана. 

     Пред паметника на „Страшното“ своето преклонение изразиха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и представители на местната управа, политици, общественици и граждани. Поднесени бяха цветя на признателност.

 

Източник/ Общински Исторически музей град Карлово 

Прочетена 429 пъти