Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет01202022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ КАРЛОВО: ПРОФ. РУМЕН СТОЯНОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ЧИСТОТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК „Д-Р ИВАН БОГОРОВ“/ВИДЕО/
Понеделник, 01 Ноември 2021 18:14

КАРЛОВО: ПРОФ. РУМЕН СТОЯНОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ЧИСТОТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК „Д-Р ИВАН БОГОРОВ“/ВИДЕО/ Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

Церемонията по връчване на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ се състоя на площад
„Васил Левски“ в Карлово. Тя бе открита от Антон Минев – заместник-кмет на община Карлово в присъствието на Дарина Стеева – председател на Комисията по определяне на носителите на наградата и председател на комисията по образование, култура, вероизповедания и наименования в ОбС Карлово. На церемонията присъстваха представители на културни институции в града, служители в общинска администрация, граждани и гости.
Наградата за 2021 година получи проф. Румен Стоянов – автор на 32 книги – 9 сборника с поезия и16 книги с проза.
Той има над 200 публикации за чистотата на българския език. Един от основателите на Съюза на преводачите в България.
Преподавател по португалски и испански език в СУ „Климент Охридски. Почетен доктор на няколко университета, дипломат, културно аташе в Бразилия и Португалия.
С решение №570 взето с протокол №22 /27.04.2017 г. на Общински съвет – Карлово е приет статут на
Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“. Наградата е учредена от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели – Карлово. С тази награда се удостояват български и чужди автори за произведения на български език с ярък принос в националната литература написани с обич към книжовния език, завещан от д-р Иван Богоров. Наградата се присъжда ежегодно за цялостен принос – литературни произведения, литературна критика, публицистика и научни изследвания.
Д-р Иван Богоров създава първите български вестници; първата сбирка от народни умотворения; първа обширна география на България; първия сборник с български фолклор. Иван Богоров е автор на първата граматика на говорим, народен език, на първия издаден художествен пътепис у нас. Той подготвя първия френско-български речник. Ценен е приносът му в налагането на думи, с които си служим и до ден днешен.
Седмокласникът Димитър Николов от СУ“ Христо Проданов“рецитира стихотворението „Българският език“ от Иван Вазов.
На финала трио „Тенорите“ изпълниха патриотични и възрожденски песни.
Водещ на церемонията бе карловският актьор Румен Стоянов.
Прочетена 143 пъти