Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Карловци почетоха жертвите на „Страшното“
Четвъртък, 20 Юли 2023 16:37

Карловци почетоха жертвите на „Страшното“ Избрана

Оценете
(1 глас)

 

Карловци почетоха жертвите на „Страшното“ и се поклониха пред гроба на жестоко избитите по време на кървавите събития от 1877 година. „Страшното“, така остава в историята на град Карлово времето, когато организирана турска армия и башибозук нахлуват в града и зверски избиват над 800 души от мъжкото население. Сред тях: свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии. Това са дни на насилие, кръв и сълзи, на неописуема скръб и мъка. Хиляди деца остават сираци, а жените не спират да оплакват своите близки.

За да бъде почетена паметта на избитите карловци на гроба им, в двора на храм „Свети Николай“, беше отслужена панихида от отец Гавраил. Директорът на Исторически музей Карлово – Мария Деянова направи пред присъстващите историческа ретроспекция на събитията от този период.

Цветя и почит поднесоха кметът д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-кметът Антон Минев, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, карловски общественици и граждани.

Прочетена 334 пъти