Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон11112019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов: Клисура показа на света, че България трябва да бъде свободна!
Сряда, 01 Май 2019 15:58

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов: Клисура показа на света, че България трябва да бъде свободна! Избрана

Оценете
(1 глас)
Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев бе официален гост на тържественото отбелязване 143 години Априлска епопея в Клисура на 30 април и 1 май. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и произнесе слово по повод честването.
     Към стотиците, дошли на площад „20-ти април” в Града на Боримечката, се обърна кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Клисура има своите седем дни на опиянение и страдание, на възторг и отчаяние. Клисура има своята Страстна седмица... С героизма на клисурци, с жертвите, с опожарения град, Клисура показа на целия български народ, на света, че ние имаме право да бъдем свободни! Че България трябва да бъде свободна!... Днес - 143 години след онези паметни и страшни дни, ние сме тук, за да почетем светлата памет на всички, които положиха живота си са свободата на Отечеството. Днес ние сме тук, за да си дадем кураж и сила за бъдещите изпитания, които очакват нашето Отечество. Да живее България!”, каза кметът. Той припомни историческите събития от април 1876 година, когато първата пушка възвестява началото на славните и страшни 30 дни, останали в най-новата ни история като Априлската епопея.
       С военен церемониал и полагане на венци на площад "20-ти април" бяха почетени загиналите за свободата на България. Венци бяха положени от името на държавни институции и организации.
     Преди тържествената заря-проверка на 30 април, президентът Радев и кметът Кабаиванов посетиха Историческия музей, в който бе открита гостуваща тематична изложба на Панагюрския музей.
Космическият глас на Валя Балканска, под съпровод на гайдаря Петър Янев, огласи Клисура.
       На 1 май в Града на Боримечката бяха показани паметни моменти от Априлската епопея през 1876 година. Възстановката, най-старата и мащабна в страната, обедини над 120 местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция”. В продължение на повече от час те представиха събитията от преди 143 години - обявяване на въстанието, изнасяне към позициите с гръмване на черешовото топче и погрома в града.
     Честването, организирано от Министерство на културата, община Карлово, кметството, читалището и музея в Клисура, бе уважено от народни представители, висши военнослужещи, ръководството на община Карлово, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.
 
 
Източник / Община Карлово
Прочетена 456 пъти