Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет11222019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Коледари събират пари за старите чешми на село Климент
Четвъртък, 13 Декември 2018 18:15

Коледари събират пари за старите чешми на село Климент Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Архив НЧ “Васил Левски” с. Климент Сн. Архив НЧ “Васил Левски” с. Климент

Истинска надпревара кипи в работилниците на доброволците в Климент. Вече две поколения от селото – родителите и техните деца, има опит в изработването на коледни сувенири, които се разпродават на местния базар. В навечерието на светлия празник кметът Мано Манов обявява новата кауза, за която жителите на селото ще дадат своя доброволен труд. Миналата година това бе построяването на 12-метров християнски кръст на хълма Сивриджа край селото. За него през 2017 година коледарите от селото събраха 400 лева, а приходите от базара бяха 1200 лева. Останалите средства бяха събрани с други дарителски кампании. Тази Коледа се очаква новата кауза на жителите на Климент да бъде възстановяването на две чешми с изворна вода в селото. Едната е пред училището, другата пред читалището. Студената и пивка вода, която някога е текла от чучурите им идва от Средна гора. През годините тръбите са се затлачили и чучурите сега са сухи. В Климент има една действа чешма с изворна вода, тя е в черковния двор. Отдавна местните хора мечтаят да видят как от старите чешми ще потече отново свежата средногорска вода.

Вече събрахме 400 лева, похвали се кметът на Климент Мано Манов. Приходите бяха от продажбата на вълнени чорапи, изплетени от бабите на Климент. Неотдавна организация, която подпомага алпинисти, които катерят Алпите, поискала да закупи чорапи. Когато кметът призовал жените в селото да изплетат по един чифт шушони, още в първия ден се събрали 100 чифта, които се оказали предостатъчни. Фондацията закупила 50 чифта.

До края на тези седмица Мано Манов и доброволците от селото ще решат окончателно каква ще бъде новата им кауза, за която ще работят през 2019 година. След това ще поканят коледарите и участниците в базара на сувенири да я подкрепят.

 

Източник/ Karlovobg.eu

Прочетена 514 пъти