Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед09232018

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Кулминация на тактическото учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL 17“
Четвъртък, 20 Юли 2017 18:31

Кулминация на тактическото учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL 17“ Избрана

Оценете
(2 гласа)

Медия

Кулминация на тактическото учение с бойни стрелби
„PEACE SENTINEL 17“

Заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL 17“ се проведе в периода 17.07. – 20.07.2017г.

На УП „Корен” военнослужещите от 61-ва механизиранан бригада Карлово и придадените формирования от въоръжените сили на САЩ и Република Сърбия пристъпиха към същинското изпълнение на батальонното тактическо учение с бойни стрелби.

 

След получаване на бойна заповед командира на 3 механизиран батальон подполковник Митко Балтов организира боя на местността с командирите на роти и взводове. Формированията от батальона и придадените такива заеха заповяданите райони, където останаха на позиция в продължение на повече от едно денонощие. Бяха създавани различни ситуации, при които се наблюдаваха решенията и действията за отреагиране на личния състав. Бойните действия продължаваха и през нощта.

На 19 юли бе воденето на отбранителния бой, при който батальона попада в обкръжение. Последва вземане на решение за прегрупиране, планиране и осъществяване на пробив. Рано сутринта на 20 юли батальона пристъпи към извършване на пробив и излизане от обкръжение с реална бойна стрелба.

През последните два дни от учението, когато се проведе най-интензивната част от действията, гости на УП „Корен“ бяха командирът на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун гръцкият генерал-лейтенант Димитриос Бикос и заместник-командирът на корпуса генерал-майор Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, замесник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните сили на САЩ в Европа бригаден генерал Тимъти Дохърти. Директорът на учението полковник Деян Дешков представи пред гостите основните елементи на учението, след което всички наблюдаваха съвместното изпълнението на различни задачи от български, американски и сръбски военнослужещи.

Днес се проведе и официална церемония по закриване на учението, на която командирът на 61-ва механизирана бригада – Карлово бригаден генерал Пламен Йорданов поздрави участващия личен състав за положените усилия, добра екипна подготовка и справянето със задачите.

Припомняме, че учението PEACE SENTINEL 17 е част от многонационалното учение с висока видимост SABER GUARDIAN 17. Около 1000са военнослужещите от България, САЩ и Сърбия, които проведохасъвместни тренировкив продължение на десет дни.

Основен обучаем състав от Сухопътните войски на България е 3 механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада, от армията на САЩ рота „Алфа“ от 3 пехотна бригада и пехотен взвод от армията на Република Сърбия, над 50 единици бойни техника, над 150 единици транспортна и специална техника и бойни вертолети АН-64 „Апачи”.

Като допълнителен обучаем състав в учението взеха участие, част от логистичния батальон на бригадата и една артилерийска батарея от състава на самоходния артилерийски дивизион, екип безпилотни летателни апарати, инженерен взвод за контрамобилност и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски”- Велико Търново.

По своя замисъл, тактическото учение следва сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави.  То цели, от една страна, да се проверят и оценят способностите и готовността на щаба на батальона да планира и води настъпателни и отбранителни операции, а от друга – да се повиши готовността на формированията за участие в конвенционален военен конфликт с висок интензитет.

Прочетена 555 пъти