Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Младежи от Младежки информационен център-Карлово посетиха центъра за бежанци в Харманли
Петък, 06 Април 2018 18:44

Младежи от Младежки информационен център-Карлово посетиха центъра за бежанци в Харманли Избрана

Оценете
(1 глас)

Младежите от Клуба по равнопоставеност на половете към МИЦ-Карлово посетиха РПЦ-Хармални по проект "Влез ми в положението", който организация „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ изпълнява с подкрепата на Българския фонд за жените. Целта на проекта е младежите да "влязат в обувките" на бежанците, да чуят историите на жените и децата бежанци и да споделят после с приятели и връстници наученото. Младежите се срещнаха с жени-бежанки в центъра, от които научиха за трудния им път от Афганистан и Иран до България, за интеграционните предизвикателства и проблеми на бежанците, но и за силният им дух. Една от бежанките в лагера,Салиха Наими,която 36 години е била учител в Афганистан, 17 години директор на училище в Пакистан е основала училище в бежанския център, за да може да обучава децата в центъра, които не ходят в българските училища в града. Тя им разказа как заради ужаса в Афганистан семейството и е трябвало да изостави всичко, въпреки, че са били много заможни и образовани хора, и да търси по-спокоен живот. Тя в момента е в лагера със съпруга си и едната дъщеря, една дъщеря има в Германия, син в Холандия, а най-голямата и дъщеря-лекар е останала със семейството си в Афганистан, за да продължи да изпълнява хуманната си професия въпреки трудностите и ужаса в родната и страна. Историите на Салиха и другите жени, с които младежите разговаряха предстои да бъдат представени в изложба, която ще бъде представяна в кампания по училищата в Карлово и Сопот, за да се изградят у младежите толерантност и съпричастност към съдбите на бежанците.

По проекта младежите направиха и проучване сред жителите на Харманли, за да се проучат нагласите на българското общество към бежанците там, където местната общност има най-пряк допир с тях. Обобщената анкета също ще бъде представена по време на кампанията в училищата в дискусия с младежите, за да се насърчи и критичното мислене на младите хора.Младежите ще стартират и  дарителска акция, след като от срещата-разговор с жените бежанки са установили от какво се нуждаят най-много децата и жените бежанци в РПЦ-Харманли.

 

 

Прочетена 465 пъти