Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон10032022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ На 10 февруари 1984 година - Христо Проданов поема към Еверест
Четвъртък, 10 Февруари 2022 10:12

На 10 февруари 1984 година - Христо Проданов поема към Еверест Избрана

Оценете
(0 гласа)
В деня на отпътуването си към Хималаите, той пише в своя дневник: „…най-важното в моя живот: към Еверест – моята мечта.” На 20 април 1984 г. в 18 ч.15 мин. по радиостанцията се чува тържествуващия глас на Христо Проданов:
„Аз съм на върха, на върха съм!“
Тази фраза, която алпинистите от българската експедиция чуват по радиостанцията в 18:15 ч. местно време в базовия лагер, ознаменува цяла поредица от забележителни събития.
Христо Проданов не само става първият български алпинист, който изкачва Еверест, но успява да достигне върха сам - едва четвъртият алпинист в историята с такова постижение. При това без кислороден апарат. И то по най-трудния и дълъг път - западния склон, наричан още „Жестокия път”.
Българинът изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Tой е и алпинистът, преодолял най-голяма денивелация за един ден. И освен всичко гореизброено, Христо Проданов е и първият човек, изкачил Еверест още през април - твърде рано за обичайните атаки на върха.
Изтощителното изкачване към върха е продължило повече от 12 часа. На самия връх българинът остава 33 минути. На колегите си в базовия лагер съобщава по радиостанцията, че на върха няма нищо - само една малка пирамида от четири съветски кислородни бутилки и съветското знаме. Взима малко парченце от знамето и започва слизането по същия маршрут.
След около два часа и половина радиостанцията отново изпуква и Христо Проданов съобщава, че търси място да нощува. В района има буря, а температурата е под минус 40 градуса. Мястото, наречено „Зоната на смъртта”, е на около 8 600 - 8 700 метра надморска височина.
На следващия ден, 21 април, атмосферните условия се влошават, а Проданов вече трети ден е без кислородна бутилка на височина над 8 000 метра, без палатка и без спален чувал. Последното му обаждане по радиостанцията е в 19:45 часа на 21 април.
Въпреки че още сутринта към предполагаемото местоположение на Христо Проданов са тръгнали спасителни екипи от български алпинисти и шерпи, те така и не успяват да открият колегата си.
Людмил Янков се оказва най-близо до Проданов и дори открива раницата му, но не и самия Христо.
Христо Проданов не успява да се завърне от върха и завинаги остава на Еверест. Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна Република България”.
Прочетена 155 пъти