Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря10272021

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ НАД 130 БЪЛГАРСКИ БОЙЦИ СЕ ЗАКЛЕХА В БУНТОВНА КЛИСУРА ДА ПАЗЯТ РОДИНАТА /ВИДЕО/
Петък, 03 Септември 2021 16:14

НАД 130 БЪЛГАРСКИ БОЙЦИ СЕ ЗАКЛЕХА В БУНТОВНА КЛИСУРА ДА ПАЗЯТ РОДИНАТА /ВИДЕО/ Избрана

Оценете
(3 гласа)

Медия

На тържествен ритуал пред паметника на Боримечката в Клисура военна клетва положиха над 130 нови военнослужещи от състава на 61 Стрямска механизирана бригада Карлово. Събитието се организира от командира ѝ бригаден генерал Деян Дешков. Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, викарий на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, отслужи водосвет за здраве на бойците.

„В днешния ден спазваме един ритуал, една войнска традиция, която е неразделна част от Българската армия и едно начало на войнската служба на всеки един от нас. „Заклех се“ не са просто думи, това е обет пред вашите близки, пред вашите командири, пред духът на героите, дали живота си за България. Пазете името на българския войн, пазете името на 61-ва Стрямска механизирана бригада“, каза в тържествено си слово бригаден генерал Деян Дешков.

На събитието присъстваха народният представител Веска Ненчева, председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, домакинът – кметът на Клисура, Генка Товорова,  родители и близки на военнослужещите.

Карловската бригада има основна роля  в подготовката на контингенти за участие в операции и мисии извън България в подкрепа на международния мир и сигурност. Военнослужещите оказват помощ и при бедствия у нас.

Карловската бригада е създадена  през 1903 година с указ на княз Фердинанд, с който хасковският Четвърти резервен полк се преименува в 28-ми Стремски пехотен полк. Година по-късно той се дислоцира в Карлово, а през 1939-та с указ на цар Борис III се включва в 23-ти Шипченски полк. В историята на стремци са записани страници на отстояване на българското знаме в бойни действия във всички войни от Междусъюзническата до Втората световна.

www.pbnovini.com

Прочетена 1528 пъти