Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб09222018

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Над триста жители са се включили в подписка с искане за оставка на управляващите Община Сопот и за отмяна на заповедта за отстраняване на директора Стефан Филчев
Събота, 30 Септември 2017 19:47

Над триста жители са се включили в подписка с искане за оставка на управляващите Община Сопот и за отмяна на заповедта за отстраняване на директора Стефан Филчев Избрана

Оценете
(1 глас)

 

Над 300 жители са се включили в подписка с искане за оставка на управляващите Община Сопот и за отмяна на заповедта за отстраняване на директора на КМ „Иван Вазов“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Манол Атанасов, председател на Гражданския комитет в град Сопот, който организира протеста на 28 септември.

По думите му митингът в четвъртък е поставил и началото на тази подписка, съдържаща абсолютно същото искане, каквото е и на декларацията – отстраняване на общинското ръководство и връщане на работа на уволнения директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот Стефан Филчев. „На самия митинг се подписаха над 200 души. По данни на полицията участващите в митинга на това малко и тясно пространство са били над 300 души. Подписката продължава и към настоящия момент. Листовете са индивидуални, тоест ние сме направили така, че да могат да се попълват индивидуално, а не всичко да бъде на купчина. Днес допълнително ми бяха донесени още пет листа, съдържащи около 100 подписа“, каза Манол Атанасов.
Той посочи, че документите са изпратени до кмета на Община Сопот, до областния управител на Пловдив, след което до Парламентарната група на БСП, защото те са изготвили декларация за опасността от превръщането на общините в България в местни феодални владения. „В Сопот се наблюдава точно такава тенденция“, категоричен е Атанасов. По думите му документите от митинга са изпратени също до председателя на Народното събрание с молба за законодателни инициативи и решения, чрез които да бъдат ограничени по някакъв начин тенденциите за превръщане на общините във феодални владения. „Ако подобни тенденции не бъдат ограничени, то те ще се развиват свободно“, смята председателят на Гражданския комитет в град Сопот. Манол Атанасов каза още, че документите са изпратени също до министър-председателя на България, защото този случай в Сопот касае и изпълнителната власт.
„Законите в България са такива, че един кмет може да бъде освободен само при констатиране на нарушение и при съответно получена осъдителна присъда или чрез собственоръчно подаване на оставка. Тук става дума по-скоро за морален акт – един нормален управляващ би трябвало да се съобрази с недоволството на гражданите“, коментира той.
Манол Атанасов посочи, че протестиращите ще изчакат реакциите на инстанциите, до които документите са изпратени, след което ще решат своите бъдещи ходове по отношение бъдещето на Сопот.
 
Ръководството и учителите на ОУ „Кирил Христов“ в град Стара Загора също  се обявиха в защита и против уволнението на директора на КМ „Иван Вазов“ Стефан Филчев. 
Това съобщи директора на учебното заведение Господин Балъкчиев. По думите му мотивацията на ръководството и учителите за обявяването им против отстраняването на Стефан Филчев се състои от четири опорни точки. Първата от тях е, че контактите на ОУ „Кирил Христов” с директора на къща музей „Иван Вазов“ винаги са били  изключително полезни за учениците. „По негова покана нашият училищен хор беше пряк участник в честванията, свързани със 120-та годишнина от написването на романа „Под игото”, както и свързаните с това тържествени дни и празнични програми, организирани в град Сопот с изключителното усърдие на Стефан Филчев“, посочи Балъкчиев. Той посочи, че втората причина за подкрепата е помощта на отстранения директор за осъществяване на ползотворна връзка между училище „Кирил Христов” в Стара Загора и началното училище в Сопот.
„Третата причина е, че Стефан Филчев ежегодно предоставя трибуната на къща музей „Иван Вазов” за концертна изява на хор „Кирил Христов”, след всяко участие на детския хор в град Клисура. Този малък концерт в залата на музея се превърна в традиция, благодарение на инициативността на този човек- организатор, общественик и изключителен ерудит, безкрайно обичащ работата си като директор на тази културна институция“, посочи Господин Балъкчиев. Като четвърта опорна точка на мотивацията за подкрепа, той посочи, че на Стефан Филчев е инициативата да се монтира паметна плоча на сградата, където е живял доктор Кирил Вазов, брат на големия поет и писател Иван Вазов. 
 
Прочетена 1142 пъти