Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Народният представител Веска Ненчева, БСП: „Примерът е даден – общата битка за запазване на чуждоезиковите паралелки в двете средни училища в град Карлово.“
Събота, 12 Март 2022 12:18

Народният представител Веска Ненчева, БСП: „Примерът е даден – общата битка за запазване на чуждоезиковите паралелки в двете средни училища в град Карлово.“ Избрана

Оценете
(1 глас)

Обществото единствено с общите усилия и обединение в дадена кауза може да се пребори с несправедливостта. Примерът е даден – общата битка за запазване на чуждоезиковите паралелки в СУ „Христо Проданов“ и СУ „Васил Левски“ в град Карлово.

„Удовлетворена съм, че днес за пореден път, стана ясно, че обществото единствено с общите си усилия и обединението в дадена кауза може да се пребори с несправедливостта.
Примерът е даден – общата битка за запазване на чуждоезиковите паралелки в двете средни училища в град Карлово.
Борбата ми като народен представител, борбата на директорите, колективите и обществеността на Карлово и района получи удовлетворяващ резултат, а защитената кауза доказа правотата на хората.
Три години костваше да обясняваме, че точно в Карлово имаме нужда от запазване на чуждоезиковите паралелки, защото имаме подготвени колеги, доказани професионалисти и в двете училища, както и има интерес от страна на учениците, които влизат с много високо ниво на подготовка след 7 клас и излизат със също толкова високо ниво в 12 клас.
Съжалявам, че миналата година трябваше цялата общественост да претърпи дори унижения момент, в който се обясняваше как нашите деца в Карлово могат спокойно да пътуват или да се справят по някакъв начин. Процесът, който се е задвижил в рамките на една година, който в крайна сметка има своя добър резултат се дължи и на разбирането на МОН към днешен момент и на общата съвместната работа на всички, които милеем за качественото образование в двете училища в Община Карлово.
Това е добър пример за отстояване принципна кауза“, коментира г-жа Ненчева.

От трибуната на Народното събрание Веска Ненчева отправи два въпроса към Министъра на образованието и науката:  Какво е отношението на МОН към конкретения казус с чуждоезиковите паралелки в Карлово и какъв прием ще бъде предложен на двете училища за следващата учебна година?

В отговор от страна на Министъра на образованието и науката, стана ясно, че тази година не е обвързана с ограничение в целевите стойности, както е било през миналогодишната кампания.

Той разясни, че Карлово е голяма община и е отдалечена от Пловдив, което предполага невъзможност на ежедневно пътуване на ученици, които да учат в езиковите гимназии там.

Директорите на двете средни училища в град Карлово са планували прием в по три паралелки, съответно СУ „Христо Проданов“ в профил: Предприемачество, Софтуерни и хардуерни науки и Чужд език, а СУ „Васил Левски“ в профил: Природни науки , Софтуерни и хардуерни науки и Чужд език.

 

Автор: Karlovo-News

 

Прочетена 623 пъти