Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05312023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Народният представител Веска Ненчева коментира проблемите с образованието и розопроизводството
Четвъртък, 17 Февруари 2022 10:54

Народният представител Веска Ненчева коментира проблемите с образованието и розопроизводството Избрана

Оценете
(2 гласа)

В ефира на БСТВ народният представител от 47-то Народно събрание Веска Ненчева коментира ситуацията с българското образование при условия на пандемия и наболелия проблем за розопроизводството.
Г-жа Ненчева коментира, че при обявяване на извънредното положение през 2020 година, образователната система реагира адекватно, въпреки липсата на указания и грижа от страна на Министерството, което се забавя прекалено много с каквито и да било разпоредби.
Също, обърна внимание на момента, че учителите са едни съвременни герои, които са работили по 14, по 16 часа, когато още не са били готови платформите за онлайн обучение.
Още в 44-я парламент, парламентарната група на БСП, която е в постоянна връзка с училищата, задава адекватни въпроси, спрямо проблемите, които ще възникнат. Като логично, най-напред се появява липсата на достатъчно електронни устройства за осъществяване обучение от разстояние в електронна среда.
Това е време, в което става ясно, че изолацията извън училище ще повлияе негативно, както на психологическото здраве на децата, така и ще доведе до „професионалното прегаряне“ при учителите.
В следствие задаване въпроси от страна на БСП към Министъра на образованието и искане на адекватно отношение, за съжаление не се стига до възможност учителите да бъдат компенсирани. 
По повод второто гледане на бюджета, което предстои и средствата за образователна дейност, които възлизат на 4.5% от брутния вътрешен продукт, г-жа Ненчева коментира „Бюджетът е онзи инструмент, който трябва да реализира нашите политики. И тук правя едно категорично условие за възможността да коментираме философията. В крайна сметка ние приехме закона за държавния бюджет на първо четене, където гледаме основната философия – посланието на онова, което трябва с цифрите и финансите да свършим, като реализиране на политики.“
Стана ясно, че в сравнение с 2021 година в държавния бюджет към момента са заложени много повече средства, а БСП успява да реализира основни политики, каквито са безплатните детски градини и ясли.
В новото коалиционно споразумение има фиксирано и договорено увеличение на заплатите на учителите, като групата на БСП винаги е подкрепяла достойното заплащане на учителския труд.
Основната цел на всяко правителство би трябвало да е качествено образование. Г-жа Ненчева коментира, че е необходимо актуализиране на учебните програми, като основните акценти са два: учебната програма да бъде написана така, че да бъде съобразена с възрастовата възможност на детето да разбере, какво чете, за да може да го възпроизведе и наблягане върху темата за родолюбието в най-чистия му вид.
По повод предвиденият от МОН нов начин на финансиране, г-жа Ненчева сподели от практиката за делегираните бюджети на училищата, че те имат и положителни страни, но и изкривяват нещата парите да следват ученика, а не качеството на образованието.
По повод розопроизводителите, г-жа Ненчева коментира: „Ситуацията с розопроизводството става от сезон на сезон по-тежка. Това са фактите. Хубавото нещо, което се случи 2020 година е, че заедно с колегите от БСП вдигнах разговора за розопроизводството на ниво държавата, тоест държавно отношение. Тогава, когато държавата има отношение към даден сектор, Народното събрание създава закон. Парадоксът сега е страшен. Имаме закон за розопроизводството, за маслодайната роза, който трябва да е с грижа за този сектор. На практика, обаче, ГЕРБ заложиха толкова нескопосани текстове.
Някои са регистрирани само като розопроизводители, други и като земеделски производители. За някои е допълнителен доход, но за много хора е основен. Малките розопроизводители, които не могат да гледат повече от 3-4 декара, например.
Това е духът на Розовата долина, начинът на живот, битът, възпитанието на трудолюбие в поколенията и този закон не осигури грижа за тези хора.“
При преразглеждането на бюджета за 2022 година в сектор „Земеделие“ и пред комисията по земеделието е поставен въпросът за розопроизводството, като е изказана съпричастност към разглеждане и подобряване на нормативната уредба.
От всички регистрирани розопроизводители 60% от регистрираните земеделски производители, останалите 40% са просто розопроизводители – за тях държавата не е предвидила по силата на закона подкрепа.
„Министърът и екипът му са готови за подкрепа и помощ, но основния проблем е, че тези 40% не са обединени и не могат да защитят интересите си. Този проблем е свързан и с демографията, хората да останат по родните си места.“ – коментира Веска Ненчева.

  

 Автор: Зоя Станкова

Прочетена 334 пъти