Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05302020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Официално откриват възстановената къща „Иван Грозев“ в Карлово
Вторник, 15 Октомври 2019 19:11

Официално откриват възстановената къща „Иван Грозев“ в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
На 17.10.2019 г. в град Карлово, Българска търговско-промишлена палата организира официално откриване и тържествено освещаване на
къща „Иван Грозев“, ще бъде представена експозиция за живота и дейността на карловския предприемач и индустриалец Иван Грозев.
Реконструкцията на къщата е извършена от БТТП, с подкрепата на община Карлово, в съответствие с всички изисквания и норми за запазване на културно-историческите обекти.
 
Каним ви, да присъствате на церемонията, която ще започне в Обреден дом гр. Карлово, ул. „Александър Стамболийски“ №34, от 16.30часа.
 
На събитието ще присъстват членове на Българска търговско- промишлена палата, дарители, участници по възстановяване на къщата. Приветствие ще направи Цветан Симеонов – председател на УС на БТТП. Ще се състои церемония по официално награждаване на партньори по възстановяване на къща „Иван Грозев“.
 
В двора на къщата ще се проведе благодарствен молебен и освещаване.
……………………………………………………………………………………………….
Иван Грозев е карловски предприемач и индустриалец, развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. Роден  в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително, завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по- рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904- 1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност, като акционер и член на Управителния съвет на Износно -вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
0335/54-598
Прочетена 895 пъти