Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед01202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Отчет за дейността на Веска Ненчева за първата година в парламента
Вторник, 24 Април 2018 09:48

Отчет за дейността на Веска Ненчева за първата година в парламента Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

Народният представител от 17 МИР в 44-то Народно събрание г-жа Веска Ненчева даде отчет за дейността си за периода 19.04.2017г. - 19.04.2018г.
В отчета бяха включени основните приоритети обещани в предизборната кампания, за които г-жа Ненчева е поела ангажимент да работи през следващите четири години. 
 
Образование 
 
- Закон за предучилищното и училищното образование;
- Закон за кредитиране на студенти и докторанти;
 
 
Въпроси към министъра на образованието и науката относно:
 
 • Наредбата за приобщаващото образование;
 • Условията и реда за допълнително финансиране на средищните детски градини и училища;
 •  Процедурата за условията и реда за оценяване и одобряване на познавателните книжки, учебници и учебни комплекти;
 
Реализирането на Национална кампания в ПГ на "БСП за България" под наслов "За делниците на българското образование", която в продължение на няколко месеца реализира срещи с хора свързани със системата на образованието - директори, учители във всички областни градове на страната, общински центрове и дори малките населени места.
  Като най-мащабната среща беше проведена в община Карлово с над 140 участници и четирима народни представители от комисията по образование и наука.
 
"Вярвам, че системата трябва да работи в условията на предвидимост и сигурност, това изисква национален конесенсус, за да се върне и качеството в образованието и респекта към учителя и удволетворението от напредъка в българското образование"
 
 
   Култура 
 
 • Въпроса за работата на читалищните колективи; 
 • Предложение за изменение на закона за народните читалища;
 • Въпрос към министър Боил Банов за дейността в читалището на село Каравелово община Карлово.
 
Здравеопазване
 
 
Участие във внасянето на законопроекти относно: 
 
 • Стратегия за запазване и развитие на общинските болници; 
 • Относно решение за спиране на издаването на разрешения за осъществяване на лечебна дейност по чл.46 от Закона за лечебните заведения до утвърждаването на Националната здравна карта на Република България; 
 •  Относно изпълнение на проекти за модернизация и обучение в спешната помощ и цялостна стратегия за развитието на спешната медицинска помощ.
 
Икономика и социални дейност - Внесени проекти: 
 
 • Проект относно храните и горите за създаване на ред в поземлените отношения;
 • Проект за разглеждане на случаите на неизплатени заплати; 
 •  Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба на дружествата ЧЕЗ Груп в България; 
 • Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите; 
  - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за младежта;
  - Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване.
 
 
Въпроси към министъра на земеделието и горите относно състоянието на боровата гора над Карлово. 
 
Въпроси във връзка с постъпили жалби за системно унищожаване на ниви и селскостопанска продукция от безстопанствените животни. 
 
Въпрос към мин. Николай Нанков зададен с други народни представители от 17 МИР за постигане на цялостно и трайно възстановяване на пътния участък на територията на община Лъки.
 
Въпрос с ген.Кольо Милев към мин. Красимир Каракачанов за състоянието и ремонта на формирование 22680, на което беше разрушен покрива след бурята връхлетяла Карлово на 18.01.2018г.
 
Въпроси свързани със състоянието на карловската болница: 
 
"Смятам, че е необходим широк граждански контрол върху дейността на карловската болница, чрез форма на гражданско допитване за да я съхраним като работещо общинско лечебно заведение." 
 
След проведена работна среща в началото на мандата с кметовете на населените места на община Карлово и дискутиране на проблемите в тях, в края на 2017г. бяха внесени предложения в законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018г.
 
Искане за:
 
 • Увеличение на целевата субсидия за капиталови разходи на общините Карлово и Хисаря.
 • Увеличение на бюджета за образование.
Състояла се приемна в общините Първомай и Сопот, както и 
организирана приемна всеки първи понеделник на месеца в община Карлово, на които са поставени над 20 въпроса и сигнали, част от които бяха зададени на министри по време на парламентарен контрол в зала или са поставени за работа в ресорните комисии.
 
Посещение на вицепрезидента Илияна Йотова в град Карлово и стартиране на национална кампания за съхраняване на архитектурни паметници с историческа стойност и значение. Предстои създаване на инициативен комитет за възстановяване на вилата на Евлоги и Христо Георгиеви. 
 
Подробности във видеото:
Прочетена 479 пъти