Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Пена Николова и Николай Илчевски „кръстосаха“ музи в Карлово
Четвъртък, 15 Декември 2022 12:51

Пена Николова и Николай Илчевски „кръстосаха“ музи в Карлово Избрана

Оценете
(4 гласа)

Някои текстове искат своето време и не се съобразяват с афишите. Може би, истинските думи, тези за които сърцето движи ръката,  идват, не под час и с дата, а когато дойде точният пулс на събитието. Не знам...

Обикновено сме свикнали да бъдем публика на музикално-поетични вечери, например… Наскоро, обаче, бяхме публика на художествено-литературна вечер. Вечер, в която талантливо и с финес се „кръстосаха“ четката на художника и перото на писателя, излезли заедно от един дует, от една история, от думите в картините. Излезли от душата на твореца, за да влязат в сърцата на своята публика.

„Диалог между два свята. Великолепна игра на въображението на двама творци – писател и художник“, както сподели г-жа София Бановска, която представи сборникът с разкази „Следа от самодива“, по който са рисувани картините от изложбата на Пена Николова.

И така, публиката в препълнената зала в Детския отдел на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ - Карлово имаше възможността да се наслади на мъдростта на природата претворена в думи и вдъхновена в цветове. Да се потопи в свят от емоции и талант. В свят от любов, защото за да създават творците преди всичко обичат, обичат хората, обичат заобиколния свят и гледат на всичко с различни очи, с пречупен през сърцата им поглед.

С думите оживява цял един свят. С цветовете също. Всяко изречение и всяка боичка си имат мястото в този свят роден от любов, който разказва душата на художника. Този свят, който е хвърлил сърцето на думите и сърцето на световете върху страници и платна, които да се отразят в нас – публиката. Да ни донесат красота, размисъл… Шепичка живот от онзи – истинският, който все по-често забравяме.

Вечерта се преплете в думи и цветове, които обиколиха творчеството на пловдивския писател Николай Илчевски и на карловската художничка Пена Николова. Преминаха от следите на самодивата, за да стигнат до „Щуро село“, до необятния, реален, понякога до болка земен, друг път извисен свят.

И там, насред света те – творците. Те – Пена Николова и Николай Илчевски и двамата тръгнали по следата на самодивата...

 

Зоя Станкова

 

 
Прочетена 815 пъти