Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб09222018

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Песни и танци на „Базара на общностите“ в Карлово
Понеделник, 25 Септември 2017 15:10

Песни и танци на „Базара на общностите“ в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
 
 
 
С танци, песни и опитване на традиционни ястия за българската, руска, каракачанска,турска и ромска общности премина "Базара на общностите", който бе организиран от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ по проект "Всички са равни" за Световния ден на мира -21 септември. 
   Събитието бе открито от заместник кмета на Община Карлово Антон Минев, а младежи от ансамбъл "Розова долина" поздравиха всички с китка от български народни танци. Всяка от общностите представи своята култура и традиции. Катерина Димитрова от каракачанската общност демонстрира умело въртене на тава, по стара каракачанска традиция, а ученици от ОУ „Генерал Карцов“-с. Христо Даново и ОУ "Райно Попович“ – гр. Карлово бяха подготвили ромски и индийски танци. 
   Гостите на събитието можеха да опитат каракачанска дърпана баница, румънски козунак, да пият чай от старинен руски самовар, български и ромски пити и баници, руски сладки изкушения и турска баклава. Събитието илюстрира как на територията на Община Карлово мирно съжителстват различните общности. По последното преброяване през 2011година 85 % от населението на България е българско, 8,8 % представители на турския етнос, 4,9 % роми, а руската общност е най-голямата сред чуждестранно пребиваващите в България граждани(65,5%).
Източник: СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“
 
                              
 
 
                                                               
 
 
                                                               
Прочетена 273 пъти