Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт10032023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ По традиция зарязаха лозята в Карлово
Събота, 05 Февруари 2022 15:05

По традиция зарязаха лозята в Карлово Избрана

Оценете
(4 гласа)

Честването на Трифон Зарезан, организирано от Община Карлово, тази година се състоя на лозовите масиви в с. Богдан.

С водосвет за здраве и берекет, отслужен от свещеноиконом Марко Марков – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, започна празника на община Карлово, с който отбелязаха деня на лозарите и виното – Трифон Зарезан.

 „Днешният ден, макар да сме в средата на зимата, поглеждаме към пролетта. Лозето е Божие творение, което чрез ръцете на трудолюбивите си стопани дава хубав плод. Нека годината да бъде здрава, да дава много плод, за да пием на есен добро, хубаво, истинско българско вино.“, отбеляза на лозовия масив д-р Емил Кабаиванов.

Кметът на село Богдан г-н Христо Иванов, също развълнувано сподели:  „Тъй като се пада тази година с. Богдан да бъде домакин на общинския празник Трифон Зарезан бих искал, освен поздравите към всички присъстващи, да поздравя и домакина г-н Ранчев за любезното съдействие и предоставяне на този прекрасен лозов масив, на който да се проведе ритуала.“

Мирослав Колев – кмет на село Столетово, зарязвайки лозето пожела  „Колкото е тази лоза, толкова да са бъчвите в избата! Живи и здрави! Благодатна да е 2022 година!“ 

Народният представител от 47-то Народно събрание Веска Ненчева също заряза лозето, отбелязвайки, че това е мъжка работа, но без жените не може. Тя пожела да е здраве!  Да са благословени и хората, и лозовите им масиви!

Доньо Тодоров – председател на Общински съвет – Карлово, също отправи пожелания за здраве от лозовия масив.

В края на обичая се изви и българско хоро, в което се включиха жители на село Столетово, които заиграха и засвириха, облечени в народни носии, жители и гости на село Богдан, както и домакините на събитието.

След „зарязването“ празникът се премести на площада на село Богдан, където за берекет заигра кукерския състав от с. Столетово.
„Хей, винари! Хей, лозари! Празник иде посред зима!“

Кметът на село Богдан поздрави всички уважили празника, гости, жители и участници в организирането и провеждането на мероприятието. Той пожела да са здрави, да са усмихнати, в добро и весело настроение.

Д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, също отправи своя поздрав към всички. Той похвали и стопанина на лозята, в които се извърши „зарязването“ на лозето - Илия Ранчев.

Бяха наградени и класираните в конкурса „Най-добро вино – реколта 2021“. Тази година в конкурса, участват 37 души, производители на бели и червени вина. Наградите за най-добрите са осигурени от Община Карлово и фирма „Стандарт“. Специалната награда, която е парична, е осигурена от фирма „Тим Инокс“ ЕООД – Пловдив.

Комисия от дегустатори направи следното класиране. За производство на бяло вино: 3-то място взе Димитър Дечев, 2-ро място – Стоян Бозуков и 1-во място – Павел Чонов.
За производство на червено вино: 3-то място взе Стоян Дамбулов – винар от с. Богдан, 2-ро място – Илия Ранчев и 1-во място – Евгени Дочев.
Голямата награда бе изтеглена на място от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и отиде при Стоян Дамбулов.

За доброто настроение и поддържането на българските традиции с песен и хоро, се погрижи оркестър „Калофер“.

 

Автор: Karlovo-News

 

 

 

 

 

Прочетена 765 пъти