Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Почит и памет за Апостола в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово
Събота, 18 Февруари 2023 08:05

Почит и памет за Апостола в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово Избрана

Оценете
(6 гласа)

Медия

Годината е 1837. Датата е 18 юли. Градът – Карлово. Ражда се свята и чиста личност, която ще остави траен и дълбок отпечатък в историята на Родината си – Васил Иванов Кунчев, който по-късно ще наричаме Дякон, Апостол на свободата, Левски.

Воден от желанието си за независимост, той следва своята идеология и се бори за свободна майка България, като и днес за пример пред нас стоят волята и вярата му в народното дело.

150 години ни делят от онзи зловещ 18 февруари на 1837 година, когато опитвайки се да сложат свободата на Родината ни на бесилото, дават безсмъртие на най-светлия ни идеал – Васил Иванов Кунчев – Левски, посветил себе си на борбата за свобода.

С вечер, посветена на 150 години от гибелта на Апостола на свободата, Народно читалище „Васил Левски-1861г.“ – град Карлово отдаде почит към паметта и делото на Левски.

Вечерта бе дебют за малките актьори от Детска театрална школа „Иван Стефанов“ с художествен ръководител Зоя Станкова, за част от певците от Детска фолклорна формация „Розова долина“ с вокален педагог и ръководител Велина Иванова, както и за част от художниците от Школа по изобразително изкуство „Карловски Арт-колорит“ с художествен ръководител Пена Николова.

Специалното участие на музикантите Георги Кънчев – кавал и Николай Таслаков – гъдулка, допринесе за силната емоция, която децата от детските школи на Читалището създадоха с дълбоките си и сърдечни изпълнения.

 Екипът  на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“  изказва специална благодарност към актьора Момчил Степанов, който записа дикторския текст за вечерта посветена на Левски!

 

Народно читалище "Васил Левски - 1861 г." - Карлово

 

 

Прочетена 623 пъти