Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря01162019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Предстои побратимяване на Карлово с македонският град Прилеп
Събота, 27 Януари 2018 14:56

Предстои побратимяване на Карлово с македонският град Прилеп Избрана

Оценете
(1 глас)
На последното редовно заседание на Общински съвет в Карлово от 25.01.2018г. с 25 гласа "За" бе прието предложението за започване на процедурта по побратимяване на община Карлово Република България и община Прилеп в Република Македония. Предложението е внесено от Светлозар Янков, общински съветник в Карлово от коалиция „Обединени за нашата община – Реформаторски блок и ВМРО“ и председател на местната структура на ВМРО. 
 
 Ето и целия текст на документа >>>
 
ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
 
От Светлозар Аргиров Янков – общински съветник от коалиция „Обединени за нашата община – Реформаторски блок и ВМРО“
Относно: Процедура за побратимяване на Община Карлово, Република България и Община Прилеп, Македония.
 
Уважаеми колеги общински съветници, уважаеми г-н Кмет на община Карлово,
През 2017 г. беше подписан договор за добросъседство между Република България и македонската държава. Акт, който българският народ копнееше от десетилетия.
Договорът за добросъседство бе едва първата стъпка от подобряването на отношенията между двете братски държави.
Не случайно монасите от Бигорския манастир изпяха песента „Изгрей зора на свободата” само часове след подписването на договора между България и Македония. На 1 август същите тези монаси излязоха с позиция в подкрепа на документа. Последва писмо от Охридската архиепископия до Светия Синод на БПЦ с молба за признаване на Македонската православна църква. В това писмо се подчертава общата ни история, както и голямото значение на договора за добросъседство.
В така създалата се приятелска обстановка ние, като жители на Община Карлово, можем да дадем пример и да изградим още един мост между двете братски държави с общи корени.
В  основите  на този мост стои личността и делото на Петър Юруков.
Петър Христов Юруков е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той е роден на 19 декември 1882 година (стар стил) в град Карлово. До 4-ти клас учи в Карлово, 5-ти клас завършва в Пловдив, а през следващата учебна година учи в железарското училище в Самоков, където е председател на революционния кръжок „Трайчо Китанчев”. Става деец на ВМОРО, като първо се обучава в четата на Михаил Апостолов – Попето, а през  май 1900 г. Гоце Делчев го изпраща за секретар на Дойранската районна чета. Замества Христо Чернопеев като кукушки районен войвода след раняването му. През 1901 година действа в Радовишко заедно с Михаил Герджиков. През 1902 година взема участие в аферата „Мис Стоун”. През  1902 година влиза с чета в Тиквешко, за да възстанови каналите от Струмица и Раовиш до Прилеп.
През Илинденско-Преображенското въстание, заедно с Аргир Манасиев и Димитър Занешев е в главния въстанически щаб на революционен окръг „Кожух”. Взима участие в няколко сражения. След въстанието е крушевски войвода. Заедно с Петър Радев- Пашата и Георги Сугарев се сражава със сръбските въоръжени чети в Македония.
През есента на 1905 година след тежък бой с потеря е тежко ранен при манастира „Свети Никола край село Прилепец. Отведен е от своите другари в прилепската болница, където заболява от тиф и умира на 18 януари 1906 г.
В негова чест по време на българското управление в Македония, Поморавието и Западна Тракия (1941-1944) в град Прилеп е построен паметник, който  е съборен след установяването на комунистическата власт в 1944 година.
В зората на демократичните промени в България будни карловци поставят паметник на войводата в гр. Карлово. Неговото име носи и една от улиците в града ни.
На 01.08.2016 г., в резултат на съвместни действия между ВМРО Карлово и Община Карлово, беше възстановен паметникът на войводата Петър Юруков в гр. Карлово. 
Поставянето на паметна плоча в гр.Прилеп, която да напомня за подвига на войводата, е идея, която вървеше паралелно с възстановяването на паметника в родния му град. Политическата обстановка в Македония обаче, до скоро обезсмисляше всяко такова действие на територията на Македония, но днес, този българин, роден в Карлово и загинал за свободата на Македония, би могъл да бъде повод за побратимяване на Община Карлово с македонската Община Прилеп.
На основание на чл.21. ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, предлагам на Общински съвет – Калово да вземе следните решения:
 
Взема решение за започване на процедура за побратимяване на Община Карлово, Република България и Община Припеп, Република  Македония.
Упълномощава Кмета на Община Карлово да предприеме необходимите действия за побратимяването на двете общини.
Избира работна група, която да следи и подпомага действията по побратимяване на двете общини, в следния състав: "
 
Предстои общинските съветници да излъчат свой представител, за да бъде избрана работна група, която да следи и подпомага работата по побратимяване.
Източник/ Vmro.bg  
гр.Прилеп
 
 
 
Прочетена 951 пъти