Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Родственик на Апостола повежда поход през Балкана
Петък, 13 Юли 2018 18:35

Родственик на Апостола повежда поход през Балкана Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Марица Сн. Марица
Родственикът на Васил Левски от Карлово инж. Васил Чардаклиев поведе за 12-та поредна година група в националния туристически поход „По стъпките на Апостола”. Карловските туристи потеглиха по своя маршрут днес с автобус до най-високата част на прохода Беклемето в Стара планина. Маршрутът им минава през хижите „Козя стена“, „Дерменка“, „Добрила“, „Васил Левски“ и „Хубавец“. Редом с Васил Чардаклиев ще бъде неговата съпруга Веска, която също е редовен участник в инициатива. За помощник-водач на карловската група е определен архитект Божидар Крушевски, също запален планинар и редовен участник в похода. В групата има и младежи от града на Апостола. 
 
По традиция карловските участниците ще бъдат изпратени на похода от членове на местния комитет „Васил Левски“. Задължителен атрибут на групата е знамето на Карлово. 
 
Тази година е 24-ото издание на Националния туристически поход. Началото бе положено от Васил Копчев, учител по история в плевенско училище, вече пенсионер. Тази година в националната инициатива са се включили над 200 човека на различни възрасти. Сред тях има ветерани, които са над 70-годишна възраст. Всяка година към похода се присъединяват и млади родители с деца около 3-годишна възраст. 
 
Туристите са от градовете Плевен, Карлово, София, Никопол, Видин. Участниците са разпределени в 7 лъча. Единият от тях ще има екстремни преходи по 7-8 часа дневно. Традиционен е лъчът „Ветераните“. Участниците в него ще направят поне три прехода. 
 
Туристите от различните лъчове ще се съберат в Карлово на 18 юли предобед. Там на площад „20 юли“ ще бъдат официално посрещнати от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, след което ще се включат в Народния събор, посветен на 181 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово.
 
Прочетена 624 пъти