Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ С тържествена церемония и военен ритуал в Сопот почетоха 156 г. от рождението на ген. Владимир Вазов
Вторник, 14 Май 2024 14:22

С тържествена церемония и военен ритуал в Сопот почетоха 156 г. от рождението на ген. Владимир Вазов Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

С тържествена церемония и военен ритуал, изпълнен от 61 Стямска механизирана бригада Карлово, в Сопот честваха 156 години от рождението на ген. Владимир Вазов. 
Да отдадат  заслужена признателност към неговия достоен живот дойдоха кметът на община Сопот Станислав Стоенчев, председателят на ОбС Сопот Нели Пенева, заместник-кметът Калина Челингирова, общински съветници, председателят на ОбС Карлово и заместник-кметовете Доньо Тодоров, Антон Минев и Николай Цветков, бригаден генерал Маргарит Михайлов подполковник Балтов – почетен председател на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Карлово, подполковник Божидар Бабунов – председател на дружество „Генерал Владимир Вазов“ - Сопот към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Карлово, представители на детските градини, училищата и социалните институции във Вазовия град, политици, граждани. 
В словото си кметът на Сопот Станислав Стоенчев каза: "Днес отбелязваме 156 години от рождението на нашия велик съгражданин генерал-лейтенант Владимир Вазов. Той се ражда на днешния ден през 1868 година в Сопот, в семейството на Съба и Минчо Вазови. 
Неговото име е записано със златни букви в нашата и в световната история. Героят от Дойран е назабравим и непрежалим. Благодарение на неговите тактически военни знания и умения Българската армия побеждава в пъти по-голямата армия на противника. Носи славата на България далеч от нейните предели. Преживява всички най-динамични периоди от родната история, посветил е живота си на Отечеството, той завинаги ще остане в сърцата ни като един незабравим герой, като един всеотдаен пълководец и най-вече като победителят от Дойран.
Подвизите на ген. Владимир Вазов и неговите военни умения се предават от поколение на поколение и ни карат да се гордеем и днес.
Три войни и един непобедим генерал: "Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!"
Поклон, генерале!
 
Поклон и вечна слава на героя!"

 
Венци и цветя бяха поднесени от името на присъстващите, както и от името на ОбС Сопот и Карлово, кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, Къща музей „Иван Вазов“ – Сопот, НЧ „ Иван Вазов – 1871“ Сопот, Център за работа с деца - Сопот, Център за обществена подкрепа – Сопот, политически партии.
 
Прочетена 249 пъти