Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Съдът върна на работа Стефан Филчев като шеф на къщата музей „Иван Вазов”
Сряда, 11 Юли 2018 11:15

Съдът върна на работа Стефан Филчев като шеф на къщата музей „Иван Вазов” Избрана

Оценете
(2 гласа)
Сн. Архив Стефан Филчев Сн. Архив Стефан Филчев
Магистратите в Карлово решиха, че процедурата по освобождаването му е злоупотреба с право.
 
Карловският районен съд призна за незаконно уволнението на бившия шеф на къщата музей „Иван Вазов” в Сопот Стефан Филчев. Той беше освободен на 21 септември м. г., след като  кметът на Сопот Деян Дойнов промени изискванията за заемане на длъжността и се оказа, че директорът на музея трябва да има образование музеология, музейно дело или история и археология. Филчев е филолог и беше уволнен заради липсата на необходимия ценз.
 
Той е оспорил освобождаването си и със свое решение от 10 юли Районният съд в Карлово постановява, че работодателят има право да променя изискванията за образование, но в конкретния случай промяната на правилата е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен. Съдът приема, че това е така, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемане на длъжността, от Филчев е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.
 
Къщата музей „Иван Вазов” има опция да обжалва пред Окръжния съд в Пловдив.
 
След освобождаването на Филчев в Сопот и социалните мрежи се развихри бурна дискусия на тема дали шефовете на литературните музеи трябва да бъдат филолози, за да е сигурно, че добре познават творчеството на писателя, или просто да разбират от музейно дело.
 
Прочетена 1331 пъти