Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря08122020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Съобщение, относно извършването на резитба на дървета в Карлово
Вторник, 08 Октомври 2019 18:18

Съобщение, относно извършването на резитба на дървета в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
Снимката е илюстративна Снимката е илюстративна

    Във връзка с постъпили запитвания относно извършването на резитби на дървета, Община Карлово информира, че всички резитби се извършват по искане на граждани и след извършена експертна оценка. Те са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост.

    В този период се извършва т. нар. скелетна резитба - с премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата. След такава резитба, повечето видове, използвани в озеленяването на града ни, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане. Това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите, чинарите и други видове дървета.

    Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали. Но това е само психологически ефект. Дърветата са садени преди около 45 и повече години и едно цяло поколение е израснало заедно с тях. Подрязването на градски дървета е нормалният начин за поддържане на уличните насаждения.

    В графика за скелетни резитби за този есенно-зимен сезон са улиците - „Теофан Райнов“ и „Александър Стамболийски“, като след допълнителна преценка могат да бъдат включени и други.

 

Източник/ Община Карлово

Прочетена 1262 пъти