Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Секат Боровата гора на Сопот, гражданите на бунт
Вторник, 03 Април 2018 22:43

Секат Боровата гора на Сопот, гражданите на бунт Избрана

Оценете
(1 глас)

Граждани на Сопот дават отпор на планирана сеч в Боровата гора над града. Близо двадесет човека се събраха днес, за да поставят остро въпроса кой и защо сече боровете в гората. Няколко дни по-рано са подадени поне три сигнала на тел. 112 срещу дейностите в горския масив. Междувременно  граждани от Сопот публикуваха снимки и  мнения във Фейсбук.

Планираната  лесустройствена сеч в Боровата гора над Сопот започна преди седмица. Още в първия ден поканих граждански комитет, избран на събрание през януари тази година да се запознае на място с предстоящите дейности, заяви директорът на Държавно горско стопанство Карлово - Златю Кличев.

Както „Марица” писа на 16 януари на общо градско събрание по повод предстоящите дейности в Боровата гора сопотчани излъчиха четирима човека, които да осъществяват граждански контрол. Те са Петър Маринов, Манол Атанасов, Костадин Белов и Митко Панов.

Лесоустройствените дейности в Боровата гора, която е държавен горски фонд, са планирани с проект още през 2014 година. Този проект не подлежи на обществено обсъждане, обясни Златю Кличев.

Целта е да се обособи противопоражна просека, тя обхваща две горски насаждения. Дължината и в едната част е 800 метра, в другата – 150 метра. Просеката ще е широка 10 метра. Нейното оформяне ще предотвраята разпростирането на евентуални горски пожари.

При планираната сеч ще бъдат премахнати около 1200-1300 кубически метра дървесина при общ запас около 19 000-20 000 кубически метра, обясниха експерти от Държавно горско стопанство Карлово. Лесоустройствената сеч в Боровата гора е възложена на  фирмата от Пещера „Кози грамади” с управител Димитър Джоков. Срокът за приключване на дейностите е октомври тази година.

Ние разбираме вълнението на хората от Сопот и тяхното желание да пазят гората, заяви директорът на Държавно горско стопанство Карлово. Но процедурата и дейностите са под техен контрол, ние искаме те да виждат и наблюдават, да контролират, както и да знаят, че за да бъде силна и здрава гората тя има нужда от грижи, в тези грижи се включват и сечи. Сигурен съм, че след време, когато видят как се развива гората,  хората ще се убедят в това, заяви Златю Кличев.

Източник/ Marcia.bg 

Прочетена 690 пъти