Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Сопот отбелязва 149 години от гибелта на Васил Левски
Петък, 18 Февруари 2022 14:01

Сопот отбелязва 149 години от гибелта на Васил Левски Избрана

Оценете
(7 гласа)

Медия

О, бесило славно!

По срам и по блясък ти си с кръста равно!

О, бесило славно! Теб те освети

смъртта на героите. Свещено си ти…“

 

Община Сопот отбеляза с възпоменателна церемония 149 години от обесването на Васил Левски. 149 години безсмъртие за Апостола на свободата!

18 февруари, макар пропит с тъга, е ден с изключително значение за българската история. Ден, в който отдаваме заслужена почит пред безсмъртието на един велик българин.

Докато живее паметта за делото на Апостола на свободата, поднасяме своя поклон от цветя предпаметника му и коленичим, ще я има гордата наша майка България.

Героите на България ще живеят вечно, защото с чистата си вяра и идея за свобода, са ни оставили в наследство една земя пропита с гордост, с история и с национално самосъзнание.

Пред бюст-паметника на Васил Левски в град Сопот слово произнесе кметът – Деян Дойнов, който напомни, че трябва да бъдем горди с корените и историята си, да си спомняме героите и да скланяме глава пред техните личности и делата им.

Николай Василев разказа за живота и делото на Апостола, а в програмата взеха участие още възпитаници на Центъра за работа с деца и музикална школа „Алмадин“ към Народно читалище „Иван Вазов- 1871“.

Венци и цветя бяха поднесени от: Деян Дойнов – кмет на община Сопот, Общински съвет – Сопот, къща музей „Иван Вазов“ – Сопот, Народно читалище „Иван Вазов- 1871“, Център за обществена подкрепа, Център за работа с деца, Комплекс за социални услуги, Клуб на инвалида и признателни граждани.

 

Автор: Зоя Станкова

 

 

Прочетена 521 пъти