Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха днес срещу закриването на АГ отделението в общинската болница
Понеделник, 13 Август 2018 14:02

Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха днес срещу закриването на АГ отделението в общинската болница Избрана

Оценете
(3 гласа)

„В момента ние протестираме срещу неправомерните и злонамерни действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки. Тези дванадесет пътеки са не само за 50-те хиляди жители на Карловска община, но и за жителите на Сопотска, част от Пирдопска, Хисарска и Павелбанска община. Районът е около сто хиляди. Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 хил. лв. и още по-важно, лишава сто хилядно население от помощ по тези 12 пътеки“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който оглави справедливия протест на гражданите. Той съобщи, че Болницата в Карлово е оспорила заповедта на РЗОК за спиране на клиничните пътеки и Пловдивският административен е  спрял изпълнението й. От юридическа гледна точка, след като заповедта на директора не действа, АГ отделението работи и ще продължи да работи. „Ние ще продължим да се борим“, каза още кметът. И покани новия управител на НЗОК д-р Дечев, да посети РЗОК – Пловдив и да дойде в Карлово, за да види как работят, а министъра на финансите и министъра на здравеопазването, да направят сметки, как с 6 мил лв годишно, подпомагат 70 общински болници в България. „Целта на общинското здравеопазване не е да се конкурира с частното, с университетските и окръжните болници. Целта на общинското здравеопазване е да осигури бърза, най-ефективна, най-евтина и най-близка до хората здравна помощ….Общинското здравеопазване е здравеопазване, което трябва да поеме първо и второ ниво на компетентност, допълни д-р Кабаиванов. „Болницата в Карлово е създадена с дарение на братята Евлогий и Христо Георгиеви, като градска, общинска болница, принадлежаща на целия град и тя ще остане да функционира като такава… Ние сме корави хора, битката ще я водим до край. Ще я спечелим, защото става въпрос за здравеопазване, за нужди на хората“, каза в заключение кметът и изрази подкрепата към протеста, която са изказали новия председател на БЛС д-р Маджаров, кметове от цяла България, лекари, управители на общински болници.

„Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, за да запазя тази дейност в карловската болница. Това решение на РЗОК е абсолютно противозаконно. И ще го оспорвам, докато съм управител на общинската болница.“, това заяви управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той цитира чл. 260 от договора между Българския лекарски съюз и НЗОК, според който един анестезиолог, плюс още половин щат, могат да извършват дейността в АГ отделение. В общинската болница има 4 анестезиолога, един на цял щат и трима на половин. Той благодари за подкрепата на общината, на кмета, на председателя и на целия Общинския съвет, на цялото гражданство.

На протеста присъства председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Тотев, който заяви: „Изразявам категоричната подкрепа на Управителния съвет на сдружението към справедливите искания на лекарите от АГ отделението и управителя на болницата. Чест прави на всички вас, че общинското ръководство стои начело на тази борба. В Конституцията е записано, че от всички права на хората, само за правото на здравеопазване е поставено условието достъпно. Това е причината всички ние днес да се съберем тук и да протестираме справедливо“.

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Прочетена 1137 пъти