Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет02282020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Танцовите състави на град Раковски завоюваха златен и сребърен медал от европейския шампионат по фолклор „ЕВРО ФОЛК” 2018
Четвъртък, 12 Юли 2018 22:26

Танцовите състави на град Раковски завоюваха златен и сребърен медал от европейския шампионат по фолклор „ЕВРО ФОЛК” 2018 Избрана

Оценете
(4 гласа)

Медия

Танцовите състави на град Раковски - детски танцов състав „Китчица” и танцов състав „Китка” с художествен ръководител Павел Чалъков участваха в тазгодишния европейски шампионат по фолклор „ЕВРО ФОЛК” 2018г. 

 

Фестивалът се проведе на 5, 6 и 7 юли на сцени в 

„НЧ Светлина-1939- Поморие и Сцена „Арена” - Свети Влас. 

 

Съставите на град Раковски бяха отличени със златен медал за “Китка” и сребърен медал за децата от “Китчица”.

 

10-то издание на фолклорния конкурс бе официално открито на сцената в Античния Амфитеатър на един от най-древните градове в Европа – Несебър. На церемонията присъстваха Кремена Стоянова – гл. експерт в Отдел - Култура към Община Несебър и Калоян Николов – президент на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.

 

Музикалните празници „Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF в различни европейски градове. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланински събор „Балкан фолк” в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Внимание  заслужават и фестивалите в Санкт Петербург, Лондон, Париж, Рим, Прага, Будапеща, Несебър, Виена, Охрид, Краков, Барселона и др.

Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия "EuroFolkTV". 

 

С тези дейности се изпълнява основната цел на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите. Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на  различните националности, е гаранция за еволюцията на цялото човечество.

 

В първите два концертни дни участие имаха около 500 певци, музиканти и танцьори. Освен от Молдова, на двете сцени в Несебър и Поморие се изявиха участници от различни населени места в България, представяйки жанровото многообразие на родния фолклор.

 

 

 

 

 

Прочетена 993 пъти