Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Техническа грешка забавя събарянето на незаконна постройка на „Свидетели на Йехова“ в град Карлово
Неделя, 15 Юли 2018 22:13

Техническа грешка забавя събарянето на незаконна постройка на „Свидетели на Йехова“ в град Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. вестник „Труд“ Сн. вестник „Труд“

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“.

Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата.

 

Общината не е обжалвала
 
Масивна триетажна жилищна сграда в Карлово, построена от местния клон на “Свидетелите на Йехова в България”, трябва да бъде разрушена. Но това не се случва, въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд, че постройката е незаконна.
 
“Труд” писа за съдебната сага още през януари 2016 г. Делата се водеха от карловката Гергана Рачева и съпруга й, които живеят в София. Те са собственици на имота на ул. “Хан Крум” №38, а на №40 през 2014 г. е построена триетажна къща от австралиеца Деймиън Дисни. Той живее в Карлово от 2010 г., а през 2013 г. регистрира подразделението на “Свидетели на Йехова”, както и фирма “Казария”, от чието име е купен имота на №40. Извадено е разрешително за строеж на жилищна сграда, но мнозина карловци подозират, че целта на сектата е да отвори там молитвен дом.
 
Съдебният спор започва още преди постройката да е напълно готова, защото е видно и с просто око, че влиза в границите на съседите. Докато Дисни и адвокатите му представят съвсем редовни разрешителни от кметството и главния архитект, същите нарушения се установяват и от различните съдебни инстанции. След окончателното решение на ВАС сградата, която в момента е изоставена и празна, следва да се разруши.
 
Оказва се обаче, че заповедта за събарянето й, издадена от общината е сбъркана, атакувана е в съда и къщата продължава да стои. На питане на общински съветник от ВМРО кметът Емил Кабаиванов отговаря, че е потърсил различни становища, но се опасява, че общината може да бъде осъдена за обезщетение от около 200 000 лв.
“Кметът, който трябва да изпълни закона, обяснява как законът не бива да се изпълнява. Докато се съдихме, бяхме оставени сами, а от общината твърдяха, че строежът е с “перфектни документи”. Кметът Кабаиванов беше обещал да изпълни решението на съда, каквото и да е то, но не стои зад думите си”, казва Гергана Рачева. Според нея съдът неправилно е отменил цялата заповед за събарянето, вместо да я върне, за да се отстрани неточността. Но Рачева не е страна по това дело, а общината не е обжалвала пред по-горна съдебна инстанция. Затова в момента заповед за отстраняване на незаконната постройка на сектата няма.
 
 
Кметът Емил Кабаиванов пред „Труд”:
 
Грешката е техническа
 

 

“Грешката е техническа – в заповедта е сбъркана една цифра на идентификационния номер на обекта”, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред “Труд”. “Наистина събирам мнения от юристи и архитекти, търся различни варианти, защото не мога да позволя общината да бъде осъдена. Много е вероятно да се търси обезщетение от около 200 000 лв. Но всичко това не означава, че няма да изпълня решението на съда, или че седя зад чужди интереси, най-малко пък на подобни организации. Впрочем община Карлово е известна с това, че с решение, гласувано в Общинския съвет, е въведена забрана за продажба на открито на литература от страна на нетрадиционните вероизповедания, за каквото говорим в този случай”, коментира още градоначалникът.
 
Източник/ Trud.bg
Прочетена 1041 пъти