Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед09232018

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Учени от над 70 държави пристигат утре в Карлово за научна конференция
Вторник, 03 Октомври 2017 13:32

Учени от над 70 държави пристигат утре в Карлово за научна конференция Избрана

Оценете
(2 гласа)
Над 70 учени и представители на изпълнителната власт от почти всички страни, членки на ЕС и асоциирани такива, ще се съберат в Карлово на научна конференция, за да обсъдят нови подходи и методи за изследване и картиране на екосистемни услуги в Европа.
Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив Красен Краев, експерт в община Карлово. Целта е да се подпомага изпълнителната власт в управлението на природните ресурси на техните територии. „Събитието е част от проекта „Есмералда”, който се финансира от ЕК”, каза Краев. „Утрешното събитие е част от съвместната работа на общината Карлово с БАН и Софийския университет”, добави Краев, като поясни, че от няколко години работят съвместно във връзка със зелените екосистеми на общината. Споделеният опит на специалистите ще е една първа крачка към картирането и заснемането на тези площи в община Карлово. „Ще се прави така наречената паспортизация на всичко, дори на всяко едно дърво от тази екосистема”, поясни Красен Краев. По думите му, това е европейският и световен опит за опазване на тези екосистеми, за създаването на нови такива и поддържането на зелените площи в градската и извънградска територия.
„Сертификатът, който наскоро получи община Карлово от Юнеско за това, че „Централен Балкан“ е обявен за един от четирите нови български биосферни парка, е едно огромно признание за нас в опита ни да създаваме и поддържаме зелените системи в общината”, каза още Краев. Според него това е една малка прънка от цялата работа, която предстои да се случи в общината. Ще бъдат заснети големи територии, ще бъдат картирани и ще бъде издадено предписание как и по какъв начин да се полагат грижи за тях за по-дълъг период от време. „Това е едно огромно признание, но и една отговорност за нас, тъй като ако имаме нещо, което сме създали и ако не го поддържаме и не полагаме грижи за него, то няма как да продължи да съществува”, каза още Красен Краев.
Прочетена 1843 пъти