Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Ученици от карловските средни училища ще се запознаят с богатия нумизматичен фонд на Историческия музей в „Световната седмица на парите”
Сряда, 14 Март 2018 19:43

Ученици от карловските средни училища ще се запознаят с богатия нумизматичен фонд на Историческия музей в „Световната седмица на парите” Избрана

Оценете
(1 глас)
 Ученици от карловските средни училища ще се запознаят с богатия нумизматичен фонд на Историческия музей в „Световната седмица на парите”. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на музея Мария Деянова. „Това е една инициатива, която провеждат двете училища СУ”Васил Левски” и СУ”Христо Проданов” в Карлово, а Седмицата на парите е обявена по европейски проект и се отбелязва за втори път в България”, поясни Деянова. В инициативата се включват училища от цялата страна. Целта е децата да добият финансова грамотност, да се ориентират правилно в управлението на финансите, както и с практическото им приложение и е насочена с тези от учениците, които ще се занимават с финанси и бизнес. Проектът е пряко свързан с предметите, които се изучават в учебната програма и затова е съгласуван и с Министерството на образованието и науката. „Карловските училища са решили заниманието в Световната седмица на парите да се проведе в залите на музея и по този начин децата да се запознаят с част от богатия нумизматичен фонд, който се съхранява там”, посочи Деянова. „На децата ще им бъде представена история на сеченето на монети в българските земи. Те ще се запознаят и с монетите, които са открити на територията на Стремската долина”, каза още Деянова. С тази информация те ще добият представа за икономическото развитие на този регион, за стойността на монетите и значението им в древността и за последващото развитие на икономиката. По думите на историка тези познания те ще могат да ги приложат в съвремието и да се ориентират в тази по-практична сфера, каквато са финансите и тяхното правилно управление. „Предвидили сме и образователна лекция, а под формата на образователна игра, в която ще разпознават монети и банкноти, ще извличат информацията от тях, за да се ориентират и да оценят стойността им”, каза още Мария Деянова.
Заниманието ще бъде на 20 март в Историческия музей в Карлово и ще бъде в рамките на един учебен час.
Прочетена 595 пъти