Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб02162019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Ученици редят стихове и картини в памет на Апостола
Вторник, 13 Февруари 2018 15:06

Ученици редят стихове и картини в памет на Апостола Избрана

Оценете
(2 гласа)
Ученици влизат днес в дебат на тема  „Левски значи свобода”. Те се събират в музея на Апостола в Карлово и ще представят своите размисли за националния герой, за неговите възгледи за свободата и за ролята му в националноосвободителното движение. Участниците в дискусията са ученици от 9-12 клас на Средно училище „Васил Левски” в Карлово. В подготовката им за проявата им помогнаха учителките по история Цветелина Пачова, Пенка Гънчева и Росица Минчева. А в самата дискусия ще ги поведе директорката на музей „Васил Левски” Дора Чаушева.  
 
Цялата седмица до 19 февруари е посветена на 145 години от гибелта на Апостола. А проявите в нея са основно на ученици от училището, което носи неговото име. 
 
Днес своя урок по родолюбие, посветен на Апостола, ще имат и децата от 3 клас. 
 
В СУ „Васил Левски” бе представен сборникът с най-добрите ученически творби, посветени на Апостола. Авторите на стихове, есета и разкази са от 8. до 12. клас. Книгата се нарича „Откровения”, тази година излиза нейната втора част. Екземпляри от сборника ще бъдат подарени на общинската библиотека, а намеренията на училищно ръководство са и през следващите години да организира писането на творби за Левски. Това доближа образа на Апостола до децата, коментира директорката на училището Мариана Манчева. А написаното остава - книгата с ученически произведения ще запази младежкия прочит за Левски, сподели тя. 
 
В зала „Васил Караиванов” утре вечер ученици, които участваха в литературния конкурс, ще могат да представят свои произведения пред по-широка публика. Доц. Петър Пенков, военен историк и известен поет, ще коментира ученическите творби. Във втората част на вечерта учениците ще чуят стиховете на поета Желяз Кондев. 
 
В залата на детския отдел на общинската библиотека „Д-р Иван Богоров” вече е  подредена изложба от рисунки на учениците от СУ „Васил Левски”. Темата е „Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола". 
 
Кулминацията на проявите, посветени на Васил Левски, е ученическият спектакъл под режисурата на ръководителя на карловския театър „Елена Снежина” Иван Стефанов. Тази година учениците ще играят „И сърните пият вода от стъпките му”.  Представлението е на 16 февруари от  18.00 часа. А в образа на Васил Левски ще се превъплъти 12-окласникът Мариян Томов. Младежът ще се изяви на сцената за първи път, и то в ролята на синеокия карловец.
 
Marica.bg
 
Прочетена 1018 пъти