Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ В Бухаловия хан бе открита изложба „От раклите на прабаба”
Петък, 06 Юли 2018 17:59

В Бухаловия хан бе открита изложба „От раклите на прабаба” Избрана

Оценете
(1 глас)
 Самостоятелна изложба от автентични български народни носии и накити от всички краища на страната откри в Бухаловия хан д-р Ваня Велкова. Изложбата е под надслов „От раклите на прабаба” и е организирана от община Карлово и Туристически комплекс „Старинно Карлово”, както и с подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина, „Българска роза” АД Карлово, Национален форум „Брод за България” в. „България СЕГА” в Чикаго, интернет радио „Татковина” – радиото на българите по света и СУ „Христо Проданов „ и СУ „Васил Левски” Карлово.
 
   Изложбата е от личната колекция на д-р Ваня Велкова. В нея са показани традиционните костюми и накити от всички краища на България, включително и от Карлово, Сопот и Хисаря. Някои от тях бяха представени за първи път. Към експонатите бе изложен богат текстови и снимков материал. Всеки гост получи подарък – разделител за книга с традиционни български орнаменти.
 
    Д-р Ваня Велкова е докторант по психология и в момента преподава български език в Берлин. Тя е инициатор и основател на Българското училище в Ханбург и е негов пръв учител и директор. Тя е автор на научни публикации, стихове, дарител, участник в образователни и научни форуми, продуцент на филми за бележити български личности. В продължение на години изследва българския фолклор и активно го популяризира в България и по света. Д-р Велкова в детайли изучава българските народни носии. Най-голямата част от облеклата в колекцията й е наследила от нейните родове, други е получила като дарение от възрастни хора или техни наследници.
 
   На събитието присъстваха Антон Минев зам.-кмет на община Карлово, Веска Ненчева народен представител, представители  от Държавната агенция за българите в чужбина и на институции, ученици, учители от СУ „Васил Левски” и СУ „Христо Проданов”, граждани и гости. Изложбата може да бъде разгледана до 25 юли 2018 г. 
 
Източник/ Пресцентър Община Карлово
Прочетена 672 пъти