Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05252019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ В Дъбене отбелязаха 120 години от основаване на НЧ „Христо Ботев – 1898 г.“
Понеделник, 29 Октомври 2018 10:55

В Дъбене отбелязаха 120 години от основаване на НЧ „Христо Ботев – 1898 г.“ Избрана

Оценете
(1 глас)

„Читалището е институция на духа, призвано да съхрани  българския дух и традииции. Искам да благодаря на всички самодейци от Дъбене, защото правят това, защото участват  в много сложния, голям и важен процес на възпитаване на родолюбци от най-малка до най-голяма възраст“. Това заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в приветствието си към самодейците от читалище „Христо Ботев” в Дъбене по случай 120 години от неговото основаване.  Кметът на общината привества и всички жители на селото с юбилея. 

„Когато преди 120 години ентусиасти са учредили читалището в Дъбене, те са били  са наясно, че за да оцелеем като народ,  трябва да запазим нашата история, нашата традиция  и българския дух. Читалището носи името на Христо Ботев, защото той  е една от личностите - еманация на българския дух и символ на жаждата за свобода. И  всички ние  имаме нужда от читалището от Христо Ботев, от всички български читалища“, каза още д-р Кабаиванов.

Заедно с кмета на Дъбене Вълко Шойлеков той откри паметна плоча, посветена на Христо Бухалов, по чиято инициатива и съдествие през периода 1959-1962 година в Дъбене е изградена голяма и съвременна сграда на читалището.

Честването на 120- години от основаването на читалище „Христо Ботев” в Дъбене събра хората от селото на празник. 

В своето слово секретарят на читалището Любка Градева проследи историята на НЧ „Христо Ботев”, на която на 1 януари 1898 година слагат началото Никола Лилов, Стефан Вахлиев, Стайко Читов, до наши дни, когато самодейците на Дъбене печелят награди от престижни фестивали, посветени на народното творчесто и българските традиции.

  С грамота и плакет бяха наградени председатели на читалищното настоятелство и секретари на читалището през годините, както и самодейци. Сред тях бе 96-годишният Симеон Кучков, който от младежките си години досега участва в самодейните състави на селото. Грамота и плакет получи и кметът Вълко Шойлеков, който също преди  години  е оглавявал читалищното настоятелство.

След официалната част на площада на Дъбене започна празнично веселие,  посветено както на юбилея на читалище „Христо Ботев”, така и на зелето, което от десетилетия  разнася славата на Дъбене - местните хора  го отглеждат за домашни нужди, а и да подпомагат финансово домакинствата си.

 

Източник/Община Карлово 

Прочетена 300 пъти