Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ В Карлово честваме Националния празник 3-ти март
Събота, 03 Март 2018 16:59

В Карлово честваме Националния празник 3-ти март Избрана

Оценете
(3 гласа)

Медия

Националният празник на Република България 3-ти март и 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство бе отбелязан на площад „20 юли” в Карлово.

Тържествената церемония започна с химна на Република България, а военнослужещи от представителната рота при 61-ва Стрямска механизирана бригада издигнаха националния флаг.  

 

 

Тържествено слово, по случай Националния празник, произнесе Председателят на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов. „Всички ние знаем, че този ден е Денят на свободата, но всички ние знаем и че свобода насила не се дава. За тази свобода са се борили много, искали и жадували българите години наред, водени от своите възрожденци, от своите революционери – Раковски, Левски, Ботев, Бенковски и много други, които са ни вдъхновявали и казвали, че свободата е лично дело, че човек трябва да бъде свободен, да мисли и действа съгласно собствената си воля. Но не само това, че трябва да поискаш и свободата на другия“, каза ген. Попов, пред стотиците карловци и гости на град Карлово дошли на площад „20-ти юли“, за да отбележат Националния празник. 

На тържественото честване на 3-ти март присъстваха д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, генерал Константин Попов Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Веска Ненчева - народен представител, Теодор Шойлеков - председател на Общински съвет Карлово, заместник-кметовете: Антон Минев, Стойо Карагенски, Данка Зидарова – Люртова, секретарят на община Карлово - Стефан Стефанов, общински съветници, кметове на населени места, граждани и гости на град Карлово. Официален гост на тържеството бе подполковник Алексей Бражник – пълномощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия. 

 В празничната програма взеха участие: Симеон Алексиев актьор от Драматичен театър Пловдив, Вокална формация при НЧ „Васил Левски – 1861 г.”, Детски танцов състав при НЧ „Васил Левски – 1861 г.” Карлово и Йоан Пейчев, който рецитира стихотворението „Аз съм българче“. Граждани и самодейни колективи от община Карлово подкрепиха националната инициатива на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“ за „Пробуждане с хоро“ и подеха всенародно хоро. 
 
 В знак на признателност и почит към героизма на загиналите руски воини, бяха поднесени цветя пред паметника на генерал Павел Карцов – предводител на руския отряд, който преминава в най-лютата зима Стара планина през Троянския проход. Думи на признателност и поздрав по-случай днешния празник, отправи кметът д-р Емил Кабаиванов. 
   По повод Националния празник 3-ти март от името на община Карлово на гражданите бяха раздадени патриотични календари и мартеници. 
   Честването на Националния празник продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи на генерал Столетов в село Столетово, капитан Швейбуцки в село Христо Даново, генерал Карцов в село Кърнаре. В село Каравелово бяха пресъздадени събития от Освобождението и поднесени цветя пред къщата на Петко Комитов и опълченеца Стоян Минчев - Комитата.  
Прочетена 718 пъти